Bemiddeling
SIW is een bemiddelingsorganisatie. Dat betekent dat wij het contact leggen tussen jou en een organisatie in het buitenland die het project organiseert. Daarnaast doen we er alles aan om er voor te zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid op reis gaat en dat het project dat je gaat doen van goede kwaliteit is. Op het moment dat je een project hebt gekozen, je via de website hebt ingeschreven en de betaling van de bemiddelingskosten is ontvangen, schrijven we je in voor het project. Daarna kan je met het regelen van je reis beginnen.

Voorbereiding
Wanneer je een project gaat doen buiten Europa of wanneer je jonger bent dan achttien, is het volgen van een voorbereidingsdag verplicht, in alle andere gevallen wordt het aangeraden. Deze voorbereiding wordt georganiseerd door SIW. Tijdens deze dag krijg je veel algemene informatie over wat je van een project kan verwachten en zijn er regiospecialisten aanwezig die je veel kunnen vertellen over het land waar je graag heen wilt. Daarnaast krijg je adviezen over wat je kan doen om gezond te blijven tijdens je verblijf in het buitenland. Voor en na de voorbereiding kan je al je vragen over het land en het project stellen aan de medewerkers van SIW en de regiospecialisten.

Kwaliteit van projecten en organisaties
Voordat we een samenwerking met een organisatie in het buitenland aangaan wordt de organisatie met de bijbehorende projecten zorgvuldig op de kwaliteit beoordeeld. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je bij een betrouwbare organisatie terechtkomt. Ook tijdens de samenwerking houden we goed in de gaten of de kwaliteit op peil blijft. Na afloop van het project evalueren we met jou hoe het project is gegaan. De informatie uit deze evaluaties gebruiken we om onze voorbereiding te verbeteren en daarnaast adviseren we de organisatoren over de eventuele verbetering van het project.

De reis
De reis naar het project regel en betaal je zelf. Zodra je van SIW bericht hebt gehad over je plaatsing, kun je de tickets naar je bestemming boeken. Voor informatie over de goedkoopste of snelste reismogelijkheden kan je terecht bij de regiospecialist. Uiterlijk twee weken voor het project ontvang je via SIW een infosheet over het project. Hierin vind je onder andere een reisbeschrijving vanaf de grote steden naar het project.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan het buitenland heb je een geldig paspoort nodig. Voor een aantal landen in Europa is een geldige identiteitskaart voldoende. Voor sommige landen moet je een visum aanvragen. Tijdens de voorbereiding krijg je hierover meer informatie. Je kunt ook informatie inwinnen bij de visumdienst, de ambassade of het consulaat van het betreffende land. Wanneer je voor het verkrijgen van een visum een officiële uitnodiging nodig hebt, ontvang je deze via SIW van de organisatie waarbij je het project gaat doen. De visumaanvraag kan enkele weken duren, dus schrijf je op tijd in!

Reisverzekering
Een aantal buitenlandse zusterorganisaties verzekert de vrijwilligers alleen tegen ongevallen en ziekte tijdens het werk. We raden je dan ook aan om voor de reis van en naar het project en voor de vrijetijdsbesteding gedurende het project zelf een reisverzekering en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is belangrijk een verzekering af te sluiten die ook voor vrijwilligerswerk geldt, aangezien lang niet alle reisverzekeringen hierop dekking geven. Wij raden je aan gebruik te maken van de verzekering van JoHo, zij zijn gespecialiseerd in het wereldwijd verzekeren van vrijwilligers. Kijk op www.joho.nl voor meer informatie. Stuur SIW de gegevens van je reisverzekering, zodat wij bij ernstige calamiteiten contact op kunnen nemen met jouw verzekeraar.

Gezond op reis
Laat je door de GGD of tropenarts goed informeren over eventuele inentingen en alles wat je moet weten om gezond te blijven tijdens je reis. Tijdens de voorbereiding wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Bij je zorgverzekeraar kan je een EHIC-kaart aanvragen, je hebt daarmee recht op noodzakelijke medische zorg tijdens je vakantie in Europa. Informeer bij je zorgverzekeraar of je bent verzekerd tegen ongevallen in het land waar jij vrijwilligerswerk gaat doen.

Projecten met kinderen
Heb je je ingeschreven voor een project waarbij je gaat werken met kinderen, dan wordt er van je verwacht dat je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvraagt. Kijk voor meer informatie over de VOG op: www.justis.nl/producten/vog/vog-aanvragen/ .

ZIjfoto