Wil je vrijwilligerswerk doen, maar dichtbij huis blijven? Neem dan een kijkje bij onze Nederlandse vrijwilligersprojecten. Verspreid over Nederland kun je bijvoorbeeld kiezen voor vrijwilligerswerk in een asielzoekerscentrum, een tweedehandswinkel of in een natuurgebied.

Dit is een Nederlands vrijwilligersproject

Op onze Nederlandse Projecten verricht een groep (variërend van 8 tot 20 vrijwilligers) vanuit verschillende landen vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. Voor de duur van circa 2 weken (in de maanden juni, juli, augustus of september) wonen en werken de vrijwilligers samen. Tijdens de werkzaamheden wordt de groep begeleid door twee getrainde Nederlandse projectbegeleiders. In de vrije tijd besteedt de groep aandacht aan activiteiten en workshops om elkaar en Nederland beter te leren kennen.

In het kort op een rij:

 • Je doet vrijwilligerswerk ‘dichtbij huis’ (in Nederland)
 • Je maakt deel uit van een groep internationale vrijwilligers
 • Je zet je twee weken in voor een Nederlandse maatschappelijke organisatie
 • Wij regelen accommodatie, eten en een fiets voor je

Nederlandse Projecten 2019 zullen in het voorjaar van 2019 op onze website gepubliceerd worden. Hieronder kun je meer informatie lezen over de projecten van 2018 en de manieren waarop je kon deelnemen. 

Thema 2018: 'Connect with the local community!'

Net als in eerdere jaren voeren de deelnemers activiteiten uit rondom het jaarlijkse thema. In 2018 richtte SIW zich op het versterken van de interculturele uitwisseling: ‘Connect with the local community!’. We willen de interactie tussen de internationale vrijwilligers en de lokale bevolking op en rond de projectlocatie stimuleren. Dit is uiteraard op een creatieve en leuke manier vormgegeven!

Word deelnemer

Niet alleen internationale vrijwilligers konden deelnemen aan de Nederlandse Projecten, ook Nederlandse vrijwilligers konden zich aanmelden als deelnemer. Dit is de ultieme kans om nieuwe internationale vrienden te maken, een onvergetelijke ervaring op te doen en Nederland op een andere manier te leren kennen.

Word projectbegeleider

Nederlandse vrijwilligers konden zich ook aanmelden als projectbegeleider. Als projectbegeleider ben je samen met een co-begeleider twee weken lang verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het project. Tot jouw taken behoort onder andere het motiveren van internationale deelnemers, bewaken van budget, organiseren van activiteiten en begeleiden van de groep. Uiteraard werk je ook gewoon mee met de groep tijdens de werkzaamheden! Ben je benieuwd naar de ervaring van een projectbegeleider? Klik dan hier!

Klinkt deze uitdaging voor jou als muziek in de oren? Je kunt je het hele jaar door aanmelden via onderstaand formulier.

Wat verwachten wij van jou?

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je bent enthousiast en gemotiveerd
 • Je bent zelfstandig, maar functioneert ook goed in een groep
 • Je bent sociaal sterk
 • Je hebt gevoel voor leidinggeven en het aansturen van een groep
 • Je kunt je goed uitdrukken in het Engels
 • Je hebt een HBO / WO denkniveau

Ervaringen

Zo werkt het

De Nederlandse vrijwilligersprojecten vinden plaats in de maanden juni, juli, augustus of september en duren doorgaans twee weken.
Je kunt je via onze website direct inschrijven voor één van de Nederlandse Projecten. Klik hier voor het Nederlandse projectenaanbod.
Als projectbegeleider bieden we jou de kans om je vaardigheden op het vlak van organiseren en leidinggeven (verder) te ontwikkelen. Dit draagt niet alleen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, maar het is ook een waardevolle aanvulling op jouw cv. SIW zorgt ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Voorafgaand aan het project neem je deel aan een uitgebreide training voor begeleiders. Ook krijg je tijdens het project een SIW-mentor toegewezen die tijdens de duur van het project bereikbaar is voor vragen of onduidelijkheden. Alle kosten die je maakt op het project worden vergoed, inclusief reiskosten. Een project begeleiden kost jou dus niets!Via het formulier links onderaan deze pagina kun je je aanmelden als projectbegeleider. Na een kennismakingsgesprek zal bekend gemaakt worden welk project je gaat begeleiden.
Voor de projectbegeleiders organiseert SIW een intensief trainingsweekend. Tijdens deze trainingsdagen krijg je informatie over alles wat komt kijken bij het begeleiden van een project en zal de trainersgroep van SIW een aantal workshops geven. Er zal bijvoorbeeld ingegaan worden op onderwerpen als: groepsprocessen/dynamiek, interculturele uitwisseling, leiderschap en conflicthantering. Maar ook: hoe kook je voor een grote groep? En hoe ga je om met de projectfinanciën? Daarnaast is er natuurlijk volop mogelijkheid om de andere begeleiders en vrijwillige medewerkers van SIW te leren kennen.Deelname aan het trainingsweekend is gratis.
In de zomermaanden start je avontuur en doe je als deelnemer of begeleider mee aan een Nederlands vrijwilligersproject. Tijdens het project maak je internationale vrienden, je leert jezelf beter kennen, doet een onvergetelijke ervaring op en leert Nederland op een andere manier kennen.
De werkzaamheden nemen ca. 6 uur per dag in beslag, verspreid over vijf dagen in de week. In de avonden en weekenden heb je vrij en kun je deelnemen aan de vrijetijdsactiviteiten, workshops of op eigen houtje iets ondernemen.
Op de laatste dag van het project vul je het evaluatieformulier voor deelnemers of voor begeleiders in. De projectbegeleiders voeren na afronding van het project een evaluatiegesprek met de Nederlandse Projectengroep van SIW.
Ben je terug van je project? Wij zijn benieuwd naar je avonturen. Jouw ervaring is een bron van inspiratie voor nieuwe deelnemers of begeleiders! Deel jouw verhalen, foto’s en video’s per mail of via Facebook.

Samenwerken met SIW?

Wilt u samenwerken met SIW en samen met ons een internationaal vrijwilligersproject in Nederland organiseren? Dat kan! SIW Internationale Vrijwilligersprojecten staat altijd open voor samenwerkingen.
Klik hier voor meer informatie over samenwerkingen.

Aanmelden als projectbegeleider

De Nederlandse vrijwilligersprojecten vinden plaats in de zomermaanden. We zijn hiervoor altijd op zoek naar projectbegeleiders. Meld je aan via onderstaand formulier en geef aan naar welk project je voorkeur uitgaat. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek hopen wij erachter te komen wat je verwachtingen en kwaliteiten zijn.