Bezoek de SIW Infodag op 23 maart

Vrijwilligersprojecten in Nederland

Doe dit jaar mee aan een vrijwilligersproject in Nederland! Draag bij aan de community van voormalig daklozen in Haarzuilens óf steek je handen uit de mouwen in het Nationaal park Drentsche Aa. Dit jaar organiseert SIW twee nieuwe projecten in Limburg en het grensgebied met Duitsland.

Dit is een Nederlands vrijwilligersproject

Op onze Nederlandse projecten verricht een groep (variërend van 8 tot 20 vrijwilligers) vanuit verschillende landen vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. Voor de duur van circa 2 weken (in de maanden juli, augustus of september) wonen en werken de vrijwilligers samen. Tijdens de werkzaamheden wordt de groep begeleid door twee getrainde projectbegeleiders. In de vrije tijd besteedt de groep aandacht aan activiteiten en workshops om elkaar en Nederland beter te leren kennen.

In het kort op een rij:

  • Je doet vrijwilligerswerk ‘dichtbij huis’ (in Nederland)
  • Je maakt deel uit van een groep internationale vrijwilligers
  • Je zet je twee weken in voor een Nederlandse maatschappelijke organisatie
  • Wij regelen accommodatie, eten en een fiets voor je
  • Je kunt ook project/groepsbegeleider worden op één van onze Nederlandse projecten, hierover kan je alles lezen onder ‘Zo werkt het’

Waar vinden de Nederlandse vrijwilligersprojecten plaats?

Hoe kun je deelnemen aan de Nederlandse projecten?

Word deelnemer

Wil je aankomende zomer vrijwilligerswerk doen maar ook dichtbij huis blijven? Goed nieuws: je kunt als Nederlandse deelnemer meedoen aan de Nederlandse projecten.

UN_SDG_Logo

Thema 2024: Discover your impact!

Net als in eerdere jaren voeren de deelnemers van de Nederlandse projecten activiteiten uit rondom een thema. Dit jaar is het thema gericht op het ontdekken van je impact, op je omgeving en op jezelf. Daarbij staat aandacht voor de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties centraal. Deze agenda bevat 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) die zich onder andere richten op het bestrijden van armoede en honger, het streven naar gendergelijkheid en aandacht voor klimaat. SIW wil de deelnemers van de vrijwilligersprojecten uitdagen om enerzijds te reflecteren op hun impact en anderzijds creatieve acties te organiseren om gesprekken tussen de deelnemers en de lokale gemeenschap op gang te brengen om zo meer impact te maken. Dit kan bijvoorbeeld met zang, kunst of dans.

Ervaring, zelfvertrouwen, voldoening en nieuwe doelen! Er onzeker instappen en eindigen met een positieve evaluatie van de deelnemers en dan denken: “Ik kan het dus wél!!

Evelien | Projectbegeleider in Utrecht

Zo werkt het

1. Wanneer kan ik weg?

De Nederlandse vrijwilligersprojecten vinden plaats in de maanden juli, augustus of september en duren doorgaans twee weken.

2a. Aanmelden als deelnemer

Je kunt je via onze website direct inschrijven voor één van de Nederlandse projecten. Klik hier voor het Nederlandse projectenaanbod.

2b. Aanmelden als project/groepsbegeleider

Als project/groepsbegeleider bieden we jou de kans om je vaardigheden op het vlak van organiseren en leidinggeven (verder) te ontwikkelen. Dit draagt niet alleen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, maar het is ook een waardevolle aanvulling op jouw cv. SIW zorgt ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Voorafgaand aan het project neem je deel aan een uitgebreide training voor begeleiders. Ook krijg je tijdens het project een SIW-mentor toegewezen die tijdens de duur van het project bereikbaar is voor vragen of onduidelijkheden. Alle kosten die je maakt op het project worden vergoed, inclusief reiskosten. Een project begeleiden kost jou dus niets!

Wat verwachten wij van jou?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je bent enthousiast en gemotiveerd
  • Je bent zelfstandig, maar functioneert ook goed in een groep
  • Je bent sociaal sterk
  • Je hebt gevoel voor leidinggeven en het aansturen van een groep
  • Je kunt je goed uitdrukken in het Engels
  • Je hebt een HBO / WO denkniveau

Good to know: als jij je inzet als begeleider bij één van onze Nederlandse projecten, dan bieden we jou de mogelijkheid om zonder de bemiddelingskosten van 345 euro (studenten 295 euro) een groepsproject naar keuze in het buitenland te doen!

Wil je meer weten?  Download dan de uitgebreide flyer of stuur een email naar joke.twigt@siw.nl

Via het formulier links onderaan deze pagina kun je je aanmelden als projectbegeleider. Na een kennismakingsgesprek zal in overleg gekeken worden welk project je gaat begeleiden.

3. Voorbereidingsdagen

Voor de projectbegeleiders organiseert SIW een intensief trainingsweekend. Tijdens deze trainingsdagen krijg je informatie over alles wat komt kijken bij het begeleiden van een project en zal de trainersgroep van SIW een aantal workshops geven. Er zal bijvoorbeeld ingegaan worden op onderwerpen als: groepsprocessen/dynamiek, interculturele uitwisseling, leiderschap en conflicthantering. Maar ook: hoe kook je voor een grote groep? En hoe ga je om met de projectfinanciën? Daarnaast is er natuurlijk volop mogelijkheid om de andere begeleiders en vrijwillige medewerkers van SIW te leren kennen.

Deelname aan het trainingsweekend is gratis.

4. Start je avontuur!

In de zomermaanden start je avontuur en doe je als deelnemer of begeleider mee aan een Nederlands vrijwilligersproject. Tijdens het project maak je internationale vrienden, je leert jezelf beter kennen, doet een onvergetelijke ervaring op en leert Nederland op een andere manier kennen.

5. Tijdens je project

De werkzaamheden nemen ca. 6 uur per dag in beslag, verspreid over vijf dagen in de week. In de avonden en weekenden heb je vrij en kun je deelnemen aan de vrijetijdsactiviteiten, workshops of op eigen houtje iets ondernemen.

6. Einde van je project

Op de laatste dag van het project vul je het evaluatieformulier voor deelnemers of voor begeleiders in. De projectbegeleiders voeren na afronding van het project een evaluatiegesprek met de Nederlandse Projectengroep van SIW.

7. Geef je ervaringen door

Ben je terug van je project? Wij zijn benieuwd naar je avonturen. Jouw ervaring is een bron van inspiratie voor nieuwe deelnemers of begeleiders! Deel jouw verhalen, foto’s en video’s per mail of via Facebook .

Aanmelden