SIW & de Coronacrisis:  klik hier voor veelgestelde vragen

Corona

Veelgestelde vragen over SIW en de coronacrisis

1. Hoe gaat SIW om met de COVID-19-pandemie?

SIW is actief en volgt de richtlijnen van de WHO, het RIVM en van onze partnerorganisaties. Zodra er veranderingen zijn communiceren we die direct aan de betrokken vrijwilligers. Momenteel biedt SIW vrijwilligers de mogelijkheid pas kort voor aanvang – zodra duidelijk is dat het project ook daadwerkelijk plaatsvindt – inschrijfgeld, bemiddelingskosten of borg te betalen.

2. Kan ik een project boeken? En zo ja, vanaf wanneer?

Ja, je kunt altijd boeken voor de projecten die op de site vermeld staan of je inschrijven voor een Op Maat, Scholen, European Solidarity Corps of Nederlands project. We raden je wel aan vooralsnog te wachten met het boeken van je reis, tot duidelijk is of het project ook daadwerkelijk plaatsvindt.

3. Ik wil me graag beter informeren voor ik boek. Hoe kan ik met jullie in contact komen?

Alle SIW-medewerkers werken momenteel vanuit huis en ons fysieke kantoor is gesloten. Wel zijn we op onze normale werktijden (zie contact) bereikbaar per telefoon (030-2317721), WhatsApp (06-86109029) of e-mail (info@siw.nl).

4. Het is onduidelijk of het groepsproject waarvoor ik me wil inschrijven ook zal plaatsvinden, moet ik nu al betalen?

Dat kan wel, maar hoeft niet. Momenteel biedt SIW vrijwilligers de mogelijkheid pas kort voor aanvang – zodra duidelijk is dat het project ook daadwerkelijk plaatsvindt – het inschrijfgeld te betalen. N.B.: soms brengt de partnerorganisatie een zg. local fee in rekening. Het hangt van de organisatie af wanneer deze in rekening gebracht wordt en of deze bij annulering terugbetaald wordt. De meeste partnerorganisaties brengen pas kosten in rekening wanneer het zeker is dat het project doorgaat.

5. Worden bij annulering alle kosten vergoed?

Als het niet mogelijk is op project te gaan, hetzij omdat het project niet doorgaat, hetzij door de situatie in Nederland of in het gastland, dan is het mogelijk het project te annuleren zonder dat SIW inschrijfkosten, bemiddelingskosten of borg in rekening brengt. Voor de situatie in de gastlanden: kijk op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

6. Hoe zit het met projecten binnen het European Solidarity Corps (ESC) en Projecten Op Maat?

Momenteel stelt SIW betaling van de borg voor ESC uit tot duidelijk is of het project kan plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de betaling van het bemiddelingsgeld bij Projecten Op Maat. Inschrijven voor ESC projecten is goed mogelijk want in verband met de subsidie aanvraag zit er vaak veel tijd tussen de inschrijving en het feitelijk op project gaan.

7. Kan ik nu al een project voor 2021 boeken?

Dat hangt er van af. De meeste groepsprojecten voor het volgend jaar worden pas begin maart 2021 bekend gemaakt. Op Maat projecten vergen een langere voorbereidingstijd maar kunnen nu al besproken worden met onze regiospecialisten. Voor European Solidarity Corps projecten inschrijven is zeker mogelijk want de aanvraagtijd is vaak erg lang.