Corona

Veelgestelde vragen over SIW en de coronacrisis

1. Hoe gaat SIW om met de COVID-19-pandemie?

SIW is actief en volgt de richtlijnen van de WHO, het RIVM en van onze partnerorganisaties. Zodra er veranderingen zijn communiceren we die direct aan de betrokken vrijwilligers. SIW zendt in principe geen vrijwilligers uit naar gebieden met een oranje of rood reisadvies. Momenteel biedt SIW vrijwilligers de mogelijkheid pas kort voor aanvang – zodra duidelijk is dat het project ook daadwerkelijk plaatsvindt –  inschrijfgeld of bemiddelingskosten te betalen.

2. Kan ik een project boeken? En zo ja, vanaf wanneer?

Ja, je kunt altijd boeken voor de projecten die op de site vermeld staan of je inschrijven voor een Op Maat, Scholen, European Solidarity Corps of Nederlands project. We raden je wel aan vooralsnog te wachten met het boeken van je reis, tot duidelijk is of het project ook daadwerkelijk plaatsvindt.

3. Zijn er projecten die SIW aanraadt?

In het projecten aanbod op onze website zijn enkele groepsprojecten uitgelicht met een ‘aanbevolen’ logo. Dit zijn projecten:

  • in landen die een “geel’ reisadvies hebben van de Rijksoverheid;
  • die over land bereikbaar zijn;
  • die vooral in de buitenlucht plaatsvinden;
  • die relatief lage lokale boekingskosten hebben;
  • waarbij afstand gehouden kan worden en
  • waarbij rekening gehouden wordt met lokale corona maatregelen.

Deze aanbevolen projecten worden indien relevant tweewekelijks “ververst”.

4. Ik wil me graag beter informeren voor ik boek. Hoe kan ik met jullie in contact komen?

Ons kantoor is in verband met de coronacrisis gesloten. We zijn op onze normale werktijden (zie contact) bereikbaar per telefoon (030-2317721), WhatsApp (06-82208746) of e-mail (info@siw.nl).

5. Het is onduidelijk of het groepsproject waarvoor ik me wil inschrijven ook zal plaatsvinden, moet ik nu al betalen?

Dat kan wel, maar hoeft niet. Momenteel biedt SIW vrijwilligers de mogelijkheid pas kort voor aanvang – zodra duidelijk is dat het project ook daadwerkelijk plaatsvindt – het inschrijfgeld te betalen. N.B.: soms brengt de partnerorganisatie een zg. local fee in rekening. Het hangt van de organisatie af wanneer deze in rekening gebracht wordt en of deze bij annulering terugbetaald wordt. De meeste partnerorganisaties brengen pas kosten in rekening wanneer het zeker is dat het project doorgaat.

6. Worden bij annulering alle kosten vergoed?

Als het niet mogelijk is op project te gaan, hetzij omdat het project niet doorgaat, hetzij door de situatie in Nederland of in het gastland, dan is het mogelijk het project te annuleren zonder dat SIW inschrijfkosten, bemiddelingskosten of borg in rekening brengt. Voor de situatie in de gastlanden: kijk op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

7. Hoe zit het met projecten binnen het European Solidarity Corps (ESC) en Projecten Op Maat?

Momenteel stelt SIW betaling van het bemiddelingsgeld bij Projecten Op Maat uit tot duidelijk is of het project kan plaatsvinden. Inschrijven voor ESC projecten is goed mogelijk want in verband met de subsidie aanvraag zit er vaak veel tijd tussen de inschrijving en het feitelijk op project gaan. Vandaar dat hier gewoon borg wordt gevraagd.