SIW & de coronacrisis: klik hier voor veelgestelde vragen

Workshops geven op scholen in Polen

[pullquote align="center"]

"Na koudwatervrees bleek mijn tijd in Polen een warm bad."

[/pullquote]

paul in Polen ESC

Paul nam deel aan een ESC-project in Polen en gaf 12 maanden workshops op scholen.

Een jaar lang naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen... Het is wat ongebruikelijk, maar ik koos er toch voor. Ik ben namelijk een jaar lang in de Poolse hoofdstad Warschau actief geweest als vrijwilliger. Ik vond het na het afronden van mijn studie hoog tijd voor een tussenjaar. Daarnaast is het natuurlijk een waanzinnige kans jezelf te ontwikkelen, talen te leren en nieuwe vrienden te maken.

Van zenuwen naar nieuwsgierigheid

Zo gezegd, zo gedaan? Nee, eigenlijk niet. Het moment dat jij je klaarmaakt voor de veiligheidscontrole op het vliegveld en tegelijkertijd nog een keer zwaait naar je familie is lastig. Echter langzaam maar zeker sloegen de zenuwen om in nieuwsgierigheid naar mijn nieuwe leven in Polen. Na de vliegreis werd ik opgewacht door mijn coördinator en werd ik naar mijn flat gebracht. Ik was de eerste, dus ik zag mijn huisgenoten - en tevens mede vrijwilligers - één voor één binnenkomen. Spannend, maar het stelde mij gerust dat dit moment eigenlijk voor iedereen spannend is. Uiteindelijk zijn wij met zijn allen naar de dichtstbijzijnde supermarkt gegaan en hebben we samen een diner gemaakt. Smacznego (Eet smakelijk!)

[pullquote align="center"]

"Een onvergetelijk, leerzaam én gefinancierd buitenlands avontuur ligt voor je klaar: waar wacht je nog op?!"

[/pullquote]

Rondreizen door Polen voor workshops op scholen

Na een introductieweek waarin ik de stad, mijn collega's en mijn huisgenoten heb leren kennen, was het tijd voor het echte werk. Er werd mij en mijn directe mede vrijwilliger uitgelegd wat er precies van ons verwacht werd. Dat kwam samengevat in twee woorden neer op het volgende: workshops geven. De thema's van de workshops waren onze thuislanden en de EU. Via internet konden scholen door heel Polen ons uitnodigen om de workshops te geven aan hun leerlingen. Het nuttige en aangename wordt zo verenigd: reizen en werken. Ik heb zo mooie, onbekende dorpen ontdekt en heb ontzettend veel waardering en voldoening teruggekregen door de scholen. Die voldoening ontving ik ook uit het contact met mijn nieuwe vrienden en mede vrijwilligers. Doordat er bij de stichting waar ik werkzaam was (indirect) veel internationale vrijwilligers actief waren, was het makkelijk vrienden maken. Maar ik heb ook geprofiteerd van het leven in Warschau. In de Poolse hoofdstad werden veel activiteiten georganiseerd. Door champagneproeverijen, monopoly-avonden, colleges of feestjes ontmoette ik nieuwe vrienden, voornamelijk van niet-Poolse afkomst. Om in contact te komen met Polen, besloot ik de taal te leren via 'koffie tandems'. Regelmatig sprak ik af met een Pool die geïnteresseerd was om Nederlands te leren en zo leerden we beiden een woordje over de grens. Last but not least had ik goed contact met mijn buurman. Gelukkig maar, want een goede buur is tijdens een ESC-avontuur soms beter dan een verre vriend.

 

 

[pullquote align="center"]

"Ik kan mij prima redden in een ander land, met een andere taal en cultuur."

[/pullquote]

Warsaw Poland

Het jaar vloog voorbij!

Een jaar lang naar het buitenland. Het klinkt ontzettend lang, maar andere oud-ESC'ers zullen het kunnen beamen: de tijd vliegt voorbij. De reisjes, borrels, trainingen en bovenal vrienden zullen me altijd bijblijven. Eén ding zal echter dagelijks van toegevoegde waarde voor me zijn: zelfredzaamheid. Ik kan mij kennelijk redden in een ander land, met een andere taal en cultuur en bovenal heb ik geleerd om met een beperkt budget rond te komen en een huishouden te runnen in een internationaal gezelschap. Kortom, ESC heeft mij veel plezier en wijsheid gebracht. Voor de twijfelaars adviseer ik het volgende: doen!

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Maak kennis met de mogelijkheden van European Solidarity Corps

 [btn text="meer informatie" link="/zo-werkt-het/esc" tcolor="#ffffff" thovercolor="#ffffff"]


Deel dit ervaringsverhaal