EVS bij milieuorganisatie in Letland

with Geen reacties

ik wilde graag langere tijd in het buitenland werken én ik wilde graag de overstap maken van het bedrijfsleven naar de NGO-sector.

“Na mijn EVS ben ik op zoek gegaan naar werk hier. Daarbij heeft mijn EVS-ervaring enorm geholpen!”

Janny Ramakers heeft als EVS-vrijwilliger gewerkt in Riga. Hieronder deelt zij haar ervaring.

De zoektocht
Twee jaar geleden had ik twee wensen: ik wilde graag langere tijd in het buitenland werken én ik wilde graag de overstap maken van het bedrijfsleven naar de NGO-sector. European Voluntary Service leek mij een handig hulpmiddel om beide doelen te bereiken.

De prioriteit bij mijn EVS-zoektocht was het onderwerp waar ik me mee bezig wilde houden: milieubescherming. De keuze voor een land was minder belangrijk voor mij. Na een lange (kritische) zoektocht, werd ik aangenomen door een “groene NGO” in Riga, “homo ecos:”. Eigenlijk heeft Letland mij dus gekozen. Juist het feit dat ik verder niets over de taal, de cultuur en de natuur van het land wist, trok me aan!

Het project - veelzijdige werkzaamheden
Eén jaar lang werkte ik samen met een andere EVS vrijwilligster uit Oekraïne in allerlei rollen voor “homo ecos: De missie van die organisatie is om een 'groenere, milieubewuste en duurzame levensstijl' te promoten, met name onder jongeren en jonge families in de grote stad.

Als EVS’ers organiseerden wij creatieve workshops voor allerlei doelgroepen, waarbij we praktisch lieten zien welke dingen ons milieu en onze leefomgeving negatief beïnvloeden, welke 'groenere' alternatieven er zijn, en hoe je iets moois kunt maken van iets ouds. Ik kan nu wel zeggen dat ik een “creative upcycling” expert ben geworden! Daarnaast hielp ik bij de (online) communicatie, verzorde ik de fotografie bij evenementen en gaf ik Engelse en Nederlandse les.

Reizen en dansen
In mijn vrije tijd heb ik natuurlijk veel gereisd! Ik heb veel kunnen zien van Letland, zowel de “grote” steden als het mooie, rustige platteland, en de buurlanden Litouwen, Estland en Wit-Rusland. Het handige van EVS is dat je snel contacten opdoet met vrijwilligers op soms bijzondere plekken en dat je dus overal een slaapplaats én gids hebt.

Verder heb ik leren volksdansen - hele vrolijke dansen in paren en groepen op traditionele muziek. Een absolute topervaring was Ligo - de viering van midzomernacht. De hele nacht dansen, eten en zingen bij het kampvuur, en ’s ochtends de zon begroeten! Ik ben zelf niet erg spiritueel, maar ik voelde me op dat moment één met de natuur en de Letse tradities!

(Taal)frustraties
Ik heb erg mijn best gedaan om de Letse taal te leren, maar dat bleek toch erg lastig. Daarbij helpt het niet dat alle jongeren in Riga vloeiend Engels spreken.

Op werk was het soms frustrerend dat ik veel dingen niet zelf kon doen, omdat ik de taal niet (vloeiend) sprak of (correct) schreef. Voor ieder mailtje of telefoontje moet je dan een collega om hulp vragen. Gelukkig kon ik mijn collega’s weer helpen met andere (technische) dingen, dus ik voelde me zeker niet nutteloos!

Verder is de Bureaucratie (ja, met een hoofdletter!) in Letland nog hardnekkig. Alles moet in drie-voud, getekend, met een stempel en een contractnummer. Elke maand moest ik bonnetjes inleveren om mijn eetgeld te verantwoorden. En iedere uitgave binnen een project moet worden verantwoord.

Carrière
Mijn plan was altijd al om langer in het buitenland te blijven. Na mijn EVS ben ik dus op zoek gegaan naar werk hier. Daarbij heeft mijn EVS-ervaring en het netwerk dat ik hier heb opgebouwd zeker geholpen! Ik woon en werk nu nog steeds in Riga; via “homo ecos:” krijg ik regelmatig freelance opdrachten als projectcoördinator en auteur op het gebied van duurzaamheid, milieu en ontwikkelingssamenwerking. Over een jaartje verwacht ik terug te keren naar Nederland en dan hoop ik dat het portfolio dat ik hier heb opgebouwd mij helpt om ook daar werk te vinden in deze sector!

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Maak kennis met de mogelijkheden van European Voluntary Service

 meer informatie

Deel dit ervaringsverhaal: