SIW & de coronacrisis: klik hier voor veelgestelde vragen

Lesgeven en thee drinken in Marokko

[pullquote align="center"]

“Als blondine naar Marokko: wat haalde ik me op de hals?”

[/pullquote]

Josien nam deel aan een groepsproject in Marokko en gaf les op een lokale school.

De dag voor vertrek, was ik stiekem best zenuwachtig. Als blondine naar een groot land als Marokko, wat haalde ik me nú weer op de hals! Toch had ik ook zin in avontuur. Bij aankomst op het vliegveld van Casablanca bleek mijn bagage zoekgeraakt. Lichtelijk overstuur vervolgde ik mijn reis en ontmoette een geweldige familie op een treinstation. Dankzij hen had ik een slaapplek, en kon ik de volgende dag alsnog mijn koffer ophalen.

Op het busstation in Casablanca ontmoette ik al een van de Koreaanse vrijwilligers die bij mij in het project zat. Op het eerste gezicht een typisch verlegen Aziatisch meisje, maar daar bleek niets van waar! Om acht uur ‘s avonds (voor Marokkaanse begrippen dus negen uur, en uiteindelijk tien uur) vertrok de bus naar Errachidia. Ons wachtte een lange rit van twaalf uur. Na wat slaap opende ik mijn ogen en stond versteld: het Westerse Casablanca had plaatsgemaakt voor lege vlaktes en hoge bergen. Onvoorstelbaar!

[pullquote align="center"]

"We maakten een kamelentocht door de Sahara."

[/pullquote]

Direct voor de klas staan
In Errachidia ving Hassan ons op, die ons later naar de school bracht waar we les zouden geven. Een uur na aankomst mochten we al beginnen! Wel even spannend, maar met wat namenspelletjes en vocabulaire is anderhalf uur zo voorbij. ‘Mijn’ leerlingen waren jonger dan verwacht: elf, twaalf en dertien jaar, en konden nog vrijwel geen Engels. Ook de klassen werden met de dag groter. En huiswerk, wat is dat? Je begrijpt, het was best lastig om een structureel programma op te zetten, maar uiteindelijk heb ik wel het gevoel dat ze iets geleerd hebben.

Thee met heel veel suiker
Met ongeveer vijftien vrijwilligers sliepen we op twintig minuten lopen van de school. We sliepen meestal buiten, omdat het bloedheet was. Van negen tot twaalf uur ’s ochtends gaven we les, en daarna was het tijd voor siësta: het was ’s middags eigenlijk te heet om iets te doen en het lesgeven was vermoeiend. Wel werden we vaak door leerlingen uitgenodigd om bij ze te eten, en dan spendeerden we de middag daar. We dronken thee met suiker (vier klontjes) of zonder suiker (drie klontjes).

Marokko Casablanca

[pullquote align="center"]

"De gastvrijheid is onvoorstelbaar, daar kunnen we als Nederlanders nog veel van leren!"

[/pullquote]

Marokko tajine

Slapen onder de mooiste sterrenhemel
In de weekenden was het tijd voor excursies. Wat heb ik daar van genoten. Het landschap van Marokko is zó divers! In een gehuurd busje reisden we naar de bergen bij Tineghir, en naar de Tsoudra vallei. We sliepen in een auberge in een afgelegen gebied. Ik heb nog nooit zo’n mooie sterrenhemel gezien. Ook zijn we een weekend naar de Sahara geweest, inclusief kamelentocht en overnachting.

Al met al heb ik een geweldige tijd gehad in Marokko. Wel even wennen dat het niet zo georganiseerd is, maar uiteindelijk geeft je dat zo’n vrij en rustig gevoel. Ook de gastvrijheid van de Marokkanen is onvoorstelbaar. Daar kunnen wij als Nederlanders nog veel van leren!


Deel dit ervaringsverhaal