Word actief voor SIW.  Wij zoeken een medisch adviseur.

Kinderen verblijden in een centrum voor kinderen met een beperking in Oeganda!

[pullquote align="center"]

Zoveel mooie en minder mooie dingen gezien, een hele ervaring waar ik met heel goed gevoel op terugkijk.

[/pullquote]

Van toegevoegde waarde zijn in een centrum voor kinderen met een beperking
In het centrum woonden 32 kinderen en jongeren tussen de 3 en 20 jaar met het Syndroom van Down, Autisme of Dyslexie. De reden dat ik voor dit project heb gekozen is omdat ik net voordat ik vertrok de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening met de minor Jeugdzorg heb afgerond. Mijn interesse ligt dan ook bij het werken met kinderen en jongeren. Het leek mij erg mooi om iets voor een ander te kunnen betekenen en hier zelf ook nog eens iets van te kunnen leren.

Een warm welkom…
Voor mijn gevoel was alles goed geregeld waardoor ik eigenlijk alleen maar heel veel zin had om te vertrekken. Zowel in het Guesthouse (hier woonde ik met ongeveer 15 andere vrijwilligers) als bij mijn vrijwilligerswerk werd ik met open armen ontvangen. De andere vrijwilligers namen mij gelijk overal mee naar toe waardoor ik hen en de omgeving gelijk goed leerde kennen. Dit gaf mij ook gelijk het gevoel dat ik er bij hoorde. Bij mijn vrijwilligerswerk kwamen de kinderen bij binnenkomst op mij afgerend en werden er allemaal liedjes voor mij gezongen en dansjes gedaan. Ik had mij geen warmer welkom kunnen wensen.

Het project van dag tot dag
Ik deed eigenlijk van alles. Ik gaf individueel les en klassikaal en ik assisteerde bij de therapieën en lessen in de klas. Ik heb ook meegeholpen met de muzieklessen en ik deed veel (sportieve) activiteiten in de vrije uurtjes.

Elke dag was anders en aan het begin van de dag wist ik niet wat ik die dag zou gaan doen. Het blijft tenslotte Afrika. Op dit project was ik de eerste en enige vrijwilliger. Ik had goed contact met de andere docenten. Ze waren erg nieuwsgierig naar Nederland: naar ons zorgsysteem, behandelmethoden, diagnoses, medicijngebruik, maar ook naar ons eten, hoe wij wonen en onze Friese koeien.

[pullquote align="center"]

Ik heb nieuwe mensen leren kennen, een nieuwe cultuur ontdekt, iets kunnen betekenen voor anderen en hiervan geleerd!

[/pullquote]

De knuffels en blijdschap van de kinderen waren onbetaalbaar!
Eén van de hoogtepunten was dat de kinderen iedere ochtend op mij afgerend kwamen en riepen: ‘teacher, teacher’, mij gingen knuffelen en vervolgens heel lief vroegen: ‘Goodmorning teacher, how are you?’. Ik werd hier zo blij van en ik kreeg hier ook zoveel energie van.
Een ander hoogtepunt waren de weekenden. Wat een prachtig land en wat een mooie dingen hebben we hier kunnen zien. Ik genoot er heel erg van om samen met andere vrijwilligers eropuit te trekken. Het mooiste weekend was toen we op safari waren in the Murchison Falls en we de hele big five mochten spotten! Wat een geluk dat we zoveel prachtige dieren mochten zien!


Deel dit ervaringsverhaal