Leren over hiv en aids in Oeganda

with Geen reacties


Ik kreeg veel informatie over hiv en aids en hoe daar mee om te gaan.

“Ik zou het zo weer opnieuw doen!”

In 2009 ging ik zeven maanden naar Oeganda voor vrijwilligerswerk. Vooraf had ik nooit kunnen bedenken wat ik mee zou maken: wonen in een huis met vijf kamers voor zeventien mensen tussen de één en zestig jaar, met een familie die continu van samenstelling veranderde. Onduidelijk, maar wel zo spannend.

Elk weekend dansen en drinken
In Oeganda werkte ik voor een ngo (niet-gouvernementele organisatie) die mensen helpt die hiv-positief zijn, of die met hiv in aanraking zijn gekomen. Het was een hele kleine ngo, maar met de meest geweldig gemotiveerde manager. Ik deed er veel ervaring op wat betreft het runnen van een ngo. Ook volgde ik een training over hoe je hiv moet testen. Ik kreeg veel informatie over hiv en aids en hoe daar mee om te gaan. Nuttig, want de vader van mijn gastgezin was zelf al negentien jaar hiv-positief. Naast het werk gingen we bijna elk weekend met lokale en internationale vrijwilligers uit in Kampala. Lekker dansen en drinken, veel leuker dan hier in Nederland! Ik ontmoette mensen uit alle delen van de wereld en heb veel vriendschappen gesloten.

Naar huis, of niet?
De eerste zes weken vond ik moeilijk. Ik was gewend om te reizen voor langere periodes, maar twijfelde soms om naar huis te gaan. Van privacy was namelijk geen sprake, met zo veel mensen in zo’n klein huis. Bovendien spraken maar een paar mensen Engels, de rest sprak Luganda – de meest gesproken taal in Oeganda.

Ik herinner me nog goed een avond dat we met de familie en vrienden buiten zaten. Iedereen kletste druk in Luganda, en ik hoorde mijn naam vallen. Ik ging er vanuit dat het positief was, maar iemand legde me uit dat er ook veel negatieve dingen werden gezegd. Dat is een nadeel van de Oegandese cultuur: over onbekende personen wordt vaak negatief gesproken. Toch verandert dat wanneer je ze leert kennen! Toen ik uiteindelijk terug naar Nederland moest, voelde ik me echt onderdeel van de familie. Had ik de kans gehad om het opnieuw te doen, dan zou ik willen dat het precies op dezelfde manier zou gaan!

- Susie

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Hier vind je een kleine selectie van projecten in Afrika en het Midden-Oosten:

Togo | Sociaal
Togo | Sociaal

Samen met 19 andere vrijwilligers ga je voor 15 dagen naar een sociaalproject.
Het project duurt van 6 t/m 21 augustus.

6 t/m 21 augustus


ASTO 8

Uganda | Cultuur en sociaal
Uganda | Cultuur en sociaal

Samen met 14 andere vrijwilligers ga je voor 19 dagen naar een cultuur en sociaalproject.
Het project duurt van 3 t/m 22 september.

3 t/m 22 september


UPA 07 18

Marokko | Natuur en constructie
Kenia | Natuur en landbouw

Samen met 19 andere vrijwilligers ga je voor 19 dagen naar een natuur en landbouwproject.
Het project duurt van 16 augustus t/m 4 september.

16 augustus t/m 4 september


CIVS/STV-08:02/2018

Kenia | Landbouw en cultuur
Kenia | Landbouw en constructie

Samen met 19 andere vrijwilligers ga je voor 19 dagen naar een landbouw en constructieproject.
Het project duurt van 4 t/m 23 november.

4 t/m 23 november


CIVS/STV-11/2018

Deel dit ervaringsverhaal: