Lesgeven, yoga en ayurveda in India

with Geen reacties


We zijn meer dan welkom! Alle kinderen lachen en giechelen ons toe.

“Na drie intensieve weken vloeide er her en der een traan”

Na het bijwonen van een SIW introductieweekend is mijn keuze duidelijk: "Ik ga een vrijwilligersproject in India doen". Mijn nieuwsgierigheid naar het land, de cultuur en de verschillende religies (hindoeïsme, boeddhisme) is groot. Ook mijn drive om mezelf nuttig te maken en mensen te helpen, motiveert mij om me in te schrijven voor het SIW-project in India, met als thema's 'Yoga/Ayurveda/Social'.

Een mooi internationaal stel!
Voordat ik aan de slag ging op mijn project maakte ik een rondreis van drie weken door
Noord-India. Toen deze fantastische reis erop zat, verzamelde ik samen met de andere vrijwilligers op het busstation van Kannur. Al snel stond er een bont, internationaal gezelschap, variërend van mensen uit Amerika, Mexico en Spanje tot Griekenland, Zuid-Korea en Japan. We werden ontvangen door Olga (Rusland) en Pratap (India) van de Indiase organisatie FSL-India. Na het inchecken vertrekken we richting ons verblijf, maar niet zonder een lunch bij 'The Kerala Eat House', waar we de komende weken zullen ontbijten en lunchen.

Ons verblijf is een degelijk, sober maar goed verzorgd guesthouse. De vijf jongens delen een kamer en de veertien meiden worden verdeeld over andere kamers. De meeste vrijwilligers zijn student of net afgestudeerd en rond de 25 à 30 jaar. De oudste van het stel is 'good old' Hans van 45 jaar. We worden verwelkomd met een bloemenkrans door het buurmeisje van het guesthouse en beginnen daarna met een voorstelronde. Het programma, de regels en andere formaliteiten passeren de revue en daarna lopen we naar een restaurantje verderop, waar we een heerlijk Kerala-gerecht voorgeschoteld krijgen, dat we volgens lokale gewoonte met de handen eten!

Sporten, spelletjes en heel veel lachen
De volgende dag rijden we naar de school waar de komende weken de vrijwilligersactiviteiten zullen plaatsvinden. Denk aan lesgeven, sporten en spelletjes doen en muurschilderingen aanbrengen op de buitenmuur van de school. Ook krijgen we yoga- en ayurveda-lessen. Na onze eerste yogales maken we kennis met de kinderen. We zijn meer dan welkom! Alle kinderen lachen en giechelen ons toe. Na het warme welkom maak ik met mede-vrijwilligers Eva en Rafael een ontwerp voor de muurschilderingen. Anderen bedenken lessen, spelletjes en sportactiviteiten voor de kinderen. De lesprogramma's en sport- en spelactiviteiten blijken een groot succes. In de lessen vertellen we over de landen waar we vandaan komen, en de kinderen stellen steeds meer vragen. Ook de muurschilderingen zijn een groot succes, we versieren de muren onder andere met het zonnestelsel en een wereldkaart.

Twee uit de kluitengewassen masseurs
Ondertussen brengen we voor onze ayurveda-lessen een bezoek aan het Ayurveda-hospital en krijgen we uitleg over behandelmethoden en het maken van oliën. Ik beland zelfs op een harde houten massagetafel, waar twee uit de kluitengewassen masseurs mij flink onder handen nemen. Met een relaxed en uitgerust gevoel voeg ik mij na twee uur weer bij de groep. We beginnen ons al als volleerde yogi te bewegen, de inflexibiliteit maakt plaats voor buigzaamheid en lenigheid.

Helaas, aan alles komt een einde. Op de laatste dag kijken we met veel voldoening terug op onze werkzaamheden. Het kleurrijke schoolfestival waar wij ook aan bijdroegen is zeer positief ontvangen door de ouders, de kinderen en de schoolleiding. Na drie intensieve weken met elkaar te hebben opgetrokken, vloeit er op de laatste dag zo her en der een traan. Ik kijk met enorme voldoening terug op dit vrijwilligersavontuur. Dankzij SIW kon ik mij nuttig maken in een ver en bijzonder indrukwekkend land: 'incredible India'!

- Hans

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Hier vind je een kleine selectie van sociale projecten in Azië:

Japan | Landbouw en constructie
Sri Lanka | Landbouw

Samen met 3 andere vrijwilligers ga je voor 13 dagen naar een landbouwproject.
Het project duurt van 17 t/m 30 maart.

17 t/m 30 maart


NICE-19-03171 A

Indonesië | Onderwijs en natuur
Cambodja | Onderwijs en constructie

Samen met 11 andere vrijwilligers ga je voor 11 dagen naar een onderwijs en constructieproject.
Het project duurt van 4 t/m 15 februari.

4 t/m 15 februari


CYA1909

Indonesië | Onderwijs en natuur
Cambodja | Onderwijs en constructie

Samen met 11 andere vrijwilligers ga je voor 11 dagen naar een onderwijs en constructieproject.
Het project duurt van 11 t/m 22 maart.

11 t/m 22 maart


CYA1919

Japan | Landbouw en constructie
Japan | Landbouw en constructie

Samen met 7 andere vrijwilligers ga je voor 11 dagen naar een landbouw en constructieproject.
Het project duurt van 22 mei t/m 2 juni.

22 mei t/m 2 juni


NICE-19-05221

Deel dit ervaringsverhaal: