Migranten bijstaan in Mexico

with Geen reacties


Dagelijks reizen er duizenden migranten op vrachttreinen naar de Verenigde Staten.

“Ik ben heel blij dat ik deze ervaring heb opgedaan”

Dagelijks reizen er duizenden migranten vanuit El Salvador, Honduras, Guatemala en Nicaragua door Mexico, boven op vrachttreinen (La Bestia) op weg naar de Verenigde Staten. Daar willen ze geld verdienen, en een beter leven beginnen. Het is een zeer gevaarlijke reis. Niet alleen lopen zij kans van de trein te vallen, uit te drogen in de woestijn of te bezwijken aan de kou ’s nachts, vooral de criminele bendes in Mexico maken de reis zo zwaar. Migranten worden hardhandig gedwongen geld af te staan, worden gebruikt voor drugstransporten of misbruikt voor mensenhandel.

Wachten, wachten, wachten
Via SIW werkte ik in een herberg in Arriaga, in de zuidelijke provincie Chiapas. Hier vertrekken de vrachttreinen drie keer per week naar Ixtepec. Het precieze tijdstip van vertrek weet niemand het leven van de migranten bestaat dan ook vooral uit wachten. Tijdens dat wachten kunnen ze terecht in de herberg om te slapen, eten, wassen, voor medische en psychologische zorg en om contact te onderhouden met het thuisfront.

Hoopvol en vrolijk
De migranten zijn hoopvol en vrolijk. Zij gaan het maken in de Verenigde Staten. Hen kan niets gebeuren, want God reist met hen. Zij lopen geen gevaar, dat zijn alleen de anderen. Zo hoopvol moet je denk ik ook wel zijn, anders begin je nooit aan zo’n reis. Regelmatig vroeg ik me af hoe groot de ellende in de thuislanden moet zijn om deze reis te ondernemen. Niet alleen jonge mannen, ook zwangere vrouwen, gezinnen met kinderen en jonge vrouwen met baby’s wagen de stap. Ze gaan allemaal op weg.

Een dame uit het verre Nederland
Tijdens het project in de herberg heb ik leren wachten. Wachten op de migranten. Wachten op het tijdstip dat er gegeten kon worden. Wachten tot de trein ging vertrekken. De herberg is zeven dagen per week open en ik was er zes dagen en zo’n negen uur per dag. En die tijd heb ik vooral wachtend doorgebracht. Gelukkig waren er ook dingen waar ik mijn ervaring en kwaliteiten in kwijt kon. Koken en afwassen deden de migranten zelf, maar ik heb statistieken en grafieken, begrotingen, de jaarrekening van 2013, een fondsenaanvraag, plannen voor een verbouwing en folderteksten gemaakt. Dat was heel bevredigend. Ook voelde het gewoon goed om daar aanwezig te zijn. De migranten vonden het heel bijzonder dat er een dame uit Nederland (ze wisten vaak niet waar dat lag) de moeite had genomen om drie maanden vrij te nemen en helemaal naar Zuid-Mexico te reizen om vrijwillig te werken met migranten.

Eenmaal weer thuis kan ik antwoord geven op de vraag waarom die Hollandse dame in hemelsnaam naar Mexico. Om te kunnen relativeren, om me in het onderwerp van migratie te verdiepen, om een poging te wagen iets beter Spaans te leren, om mezelf beter te leren kennen, om meer zelfvertrouwen te krijgen, om mijn vrienden, collega´s en familie te gaan missen en om mijn leven in Nederland nog meer te waarderen.

Ik ben heel blij dat ik deze ervaring heb opgedaan. Ik ga weer sparen voor een nieuwe sabbatical over vijf jaar en ik raad iedereen aan om minimaal één keer in zijn of haar leven voor drie maanden of langer in een ander land te wonen.

Veel plezier met jullie reis!

- Daphne

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Hier vind je een kleine selectie van projecten in Latijns-Amerika:

Costa Rica | Natuur en dieren
Costa Rica | Landbouw en natuur

Samen met 14 andere vrijwilligers ga je voor 15 dagen naar een landbouw en natuurproject.
Het project duurt van 7 t/m 22 december.

7 t/m 22 december


ACIWC03-18

Mexico | Restauratie en constructie
Mexico | Restauratie en constructie

Samen met 5 andere vrijwilligers ga je voor 11 dagen naar een restauratie en constructieproject.
Het project duurt van 1 t/m 12 december.

1 t/m 12 december


NAT-WC18-05

Mexico | Natuur
Mexico | Natuur

Samen met 19 andere vrijwilligers ga je voor 12 dagen naar een natuurproject.
Het project duurt van 2 t/m 14 januari.

2 t/m 14 januari


VIVE18.19.01

Mexico | Natuur
Mexico | Natuur

Samen met 19 andere vrijwilligers ga je voor 12 dagen naar een natuurproject.
Het project duurt van 19 t/m 31 december.

19 t/m 31 december


VIVE18.27

Deel dit ervaringsverhaal: