Natuurbescherming in Griekenland

with Geen reacties


Ik zou mensen zeker aanraden een EVS avontuur aan te gaan in het buitenland als ze op zoek zijn naar een leerzame ervaring waarin ze zich zelf en anderen kunnen helpen ontplooien.

“Met wilskracht en doorzettingsvermogen bereik je veel!”

Via vrienden en familie hoorde ik over projecten van EVS vrijwilligers in Nederland en in het buitenland. Toen ik hierover hoorde had ik eigenlijk al snel het gevoel:“dat wil ik ook!” Ik was eind twintig toen ik besefte dat het dan toch echt tijd werd om er werk van te maken. Ik zocht in eerste instantie juist op sociale en culturele projecten, om een kans te grijpen om dat werkveld te verkennen. Na het aanschrijven van een drietal organisaties was het een milieuorganisatie die op mijn EVS-vraag reageerde: ik kon werken bij een milieuorganisatie op het eiland Samos in Griekenland.

Een leerzame periode
Mijn gastorganisatie doet veel veldonderzoek naar het leven op het land in de Egeïsche zee en werkt ook nauw samen met andere partijen om activiteiten die schadelijk zijn voor het milieu aan te kaarten en te bestrijden. Zo werken ze samen met lokale vissers, lokale scholen, en internationale organisaties. In het gebied waar ik zat is veel natuur: vele vissoorten, zeesterren, sponzen, anemonen en andere kleurige levensvormen in allerlei soorten en maten. Hierdoor ging mijn EVS gepaard met een ontdekkingstocht naar de prachtige soortenrijkdom in dit gebied.

Binnen de projecten van mijn gastorganisatie kon ik een waardevolle bijdrage leveren met mijn ervaring in het maken van kaarten en het uitvoeren van onderzoek. Daarnaast kreeg ik hier de kans om te leren snorkelen, vissen te identificeren, om deel te nemen aan dolfijnwaarnemingen op zee en een bijdrage te leveren aan het opzetten van educatieve projecten. Ik heb ook ervaring opgedaan met het coördineren van projecten en het samenwerken binnen een internationaal team. Bij deze organisatie werkte ik namelijk samen met veel andere vrijwilligers uit landen zoals Spanje, Engeland, Estland, Frankrijk, China, Italië, Roemenië, Griekenland, Amerika en Canada. Af en toe keek je om je heen, en realiseerde je dat het toch wel iets bijzonders was dat je daar met z’n allen in één ruimte zat en gezamenlijk aan het werk was. Met sommigen had je meteen een klik en sommigen leerde ik na langere tijd beter begrijpen en hen leerde ik dan ook echt waarderen. Ik werd me meer bewust van het sociale proces dat het leren begrijpen van hoe iemand is vooraf gaat aan het waarderen van iemand.

Een ervaring rijker
Ik heb door mijn EVS-ervaring een sterker gevoel gekregen van verbondenheid met mijn mede-vrijwilligers omdat we een soort internationale familie werden. Ik heb veel van mijn mede-vrijwilligers geleerd en hoe zaken in mijn eigen land anders verlopen dan elders. Bijvoorbeeld hoe de politie in sommige landen veel hardhandiger optreedt, of dat er in sommige landen veel grotere verdeeldheid bestaat tussen groepen mensen of juist niet, hoezeer mensen wel of geen vertrouwen hebben in de overheid, hoe de mensen zelf dingen regelen en wat hun visies zijn op de toekomst. Ook heb ik een sterker gevoel gekregen dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen veel kan bereiken. De inspiratie komt deels van al die mensen die ondanks economische uitdagingen doorzetten met het zoeken naar constructieve oplossingen en ook dat ze enorm gastvrij zijn naar anderen toe.

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Maak kennis met de mogelijkheden van European Voluntary Service

 meer informatie

Deel dit ervaringsverhaal: