Olifantenproject op Sumatra

with Geen reacties


Olifanten zijn eigenlijk een soort grote koeien, met meer persoonlijkheid.

“Alle leerlingen probeerden een glimp van ons op te vangen”

Begin december 2010 kwam ik aan in Benkulu, een stadje op West-Sumatra. Samen met negen vrijwilligers en twee kampbegeleiders uit Java reden we ruim vier uur lang noordwaarts. Een prachtige tocht waarbij het stedelijke landschap langzaam overging in jungle. Toen we aankwamen bij het Pitru Hijau-gebied vervolgden we onze tocht in een enorme 4WD-truck. Na twee hobbelige uren arriveerden we bij een rivier met aan de overkant het Elephant Conservation Camp (ECC). Misschien wel de mooiste plek op aarde: je zag enkel jungle en dichte begroeiing. De projectlocatie bestond uit een kamp met vijf huisjes en een open terrein waar negen olifanten rond banjerden.

De volgende dag maakten we kennis met de olifanten. Grappig hoe snel je aan deze grote beesten went: het zijn eigenlijk een soort grote koeien, met net wat meer persoonlijkheid. Onze ochtenden begonnen met het verfrissen, drinken geven en wassen van de olifanten in de rivier. Met een borstel maakten we de kop, rug en oren schoon, om infecties te voorkomen en ze lekker te verwennen. Vervolgens mochten de olifanten door de jungle lopen, terwijl wij aan de slag gingen met het kappen van olifanten-gras. Daarna kregen de beesten te eten en werden ze nogmaals gewassen.

Voederen, wassen en heel veel luieren
De olifanten wassen en voederen, zo zag een gemiddelde dag er voor ons uit. Tussendoor hielden we veel pauzes, en dat was heerlijk. Zo leer je om vrede te hebben met niets doen. Af en toe kwam er een pedicure langs om de tenen van de olifanten te checken, of werden ze gemeten. Op de laatste dag van het project gingen we op een jungletrip. Op de rug van de olifanten reden we dwars door de jungle, waar we slangen, apen en enorme vogels spotten. Een onvergetelijke ervaring. We trokken ook veel op met de lokale bevolking, maakten kennis met Bahasa Indonesia (de lokale taal) en leerden de bevolking Engels.

Een overvloed aan enthousiasme en nieuwsgierigheid
Na een week vertrokken we richting een nabijgelegen dorp om les te geven. We werden hartelijk welkom geheten door het gastgezin bij wie we in de woonkamer sliepen. De volgende dag maakten we kennis met de schoolleiding, docenten en conciërges. Zij konden hun enthousiasme en nieuwsgierigheid nauwelijks verbergen, net als de leerlingen. De kinderen stoeiden voor het raam om een glimp van ons op te vangen.

In de klas begonnen we met een introductie. Met foto’s, plaatjes en vlaggen legden we uit waar we vandaan kwamen. Niet makkelijk, want de kinderen spraken geen woord Engels. Na het lesgeven begon het luie leven: lezen, rondslenteren in het dorp, slapen, roken en thee drinken, heerlijk! Om half vijf ’s middag kreeg een groepje leerlingen bij ons thuis privéles. Een stuk leuker, want het was rustiger en je stond minder onder druk. Met behulp van plakkertjes op het huis leerden we ze woorden als ‘door’, ‘house’, ‘window’ en ‘roof’.

Voetballen bij zonsondergang en kokosnoten plukken
Gedurende de week leerden we het dorp en de mensen steeds beter kennen. Bij zonsondergang speelden we voetbal met de locals en plukten we kokosnoten. We werden uitgenodigd op feesten en kwamen op de thee bij de buren. De privéles thuis ging ook gewoon door. De kinderen maakten duidelijke vorderingen, prachtig om te zien. Voor we het wisten, was het tijd om te vertrekken. Op school wilde iedere leraar met ons op de foto en kregen we een hoop bedankjes. Ook van het gastgezin namen we afscheid. De volgende dag reden we terug naar Benkulu, met de herinnering aan twee prachtige weken in ons achterhoofd.

- Maurits

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Hier vind je een kleine selectie van sociale projecten in Azië:

Japan | Landbouw en constructie
Japan | Landbouw

Samen met 9 andere vrijwilligers ga je voor 13 dagen naar een landbouwproject.
Het project duurt van 2 t/m 15 maart.

2 t/m 15 maart


NICE-19-03021

Indonesië | Onderwijs en natuur
Cambodja | Onderwijs en constructie

Samen met 11 andere vrijwilligers ga je voor 11 dagen naar een onderwijs en constructieproject.
Het project duurt van 21 januari t/m 1 februari.

21 januari t/m 1 februari


CYA1906

Indonesië | Onderwijs en natuur
Cambodja | Onderwijs en constructie

Samen met 11 andere vrijwilligers ga je voor 11 dagen naar een onderwijs en constructieproject.
Het project duurt van 25 februari t/m 8 maart.

25 februari t/m 8 maart


CYA1914

Japan | Natuur en onderwijs
Cambodja | Natuur en constructie

Samen met 11 andere vrijwilligers ga je voor 11 dagen naar een natuur en constructieproject.
Het project duurt van 4 t/m 15 februari.

4 t/m 15 februari


CYA1912

Deel dit ervaringsverhaal: