Handwerken en huiswerkbegeleiding in Peru

with Geen reacties

“Mijn afscheid werd 'gevierd' met cake en cola.”

Marjon nam deel aan drie vrijwilligersprojecten achter elkaar en bracht in totaal zeven maanden door in Peru. Ze werkte onder andere mee in een naschools project. 

Na maanden voorbereiding was het zover; ik stapte op het vliegtuig richting Cuzco, Peru. Na een lange reis en met een enorme jetlag zette ik voet op Peruaanse bodem. De eerste dagen waren vooral wennen. Aan de hoogte (Cuzco ligt op 3300m hoogte), de cultuur, en vooral de taal. Om zo snel mogelijk de Spaanse taal onder de knie te krijgen, verbleef ik in een gastgezin en volgde ik drie weken lang Spaanse lessen.

Handwerken en kleding maken
Daarna begon ik aan mijn eerste project. In totaal zouden dat er drie worden, in zeven maanden tijd! Mijn eerste project, ‘La Esparanza’ genaamd, bleek verhuisd, maar ik vertrok vol goede moed met de bus voor een anderhalf uur durende rit richting het project. Dat bestond vooral uit lokale vrouwen en meiden die les kregen in kleding maken en handwerken, in de hoop er hun beroep van te maken. Ik ondersteunde de docent tijdens de lessen, maar omdat ik geen naai- of breiwonder ben, kon ik voor mijn gevoel niet veel betekenen. Daarom besloot ik na vijf weken te stoppen met het project, maar niet zonder tassen vol materialen achter te laten.

"Ik wilde de meiden een stukje liefde en aandacht geven dat ze in het dagelijks leven misten."

Een stukje liefde en aandacht
Mijn tweede project was ‘Remar’, een weeshuis voor meiden tussen de nul en achttien jaar. Het eerste wat me opviel? De smerige grond, de slaapkamers die niet af waren, de trappen waren onveilig en open en er was geen structuur of regelmaat. Voor mij een echte shock, aangezien ik zelf werkte binnen de goed georganiseerde jeugdzorg in Nederland.

Ik wilde de meiden een stukje liefde en aandacht geven dat ze in het dagelijks leven misten. Nadat ik hun vertrouwen – en dat van de begeleiders – had gewonnen, mocht ik iets meer doen met de meiden. Zo kreeg ik de kans drie meiden mee te nemen naar het ziekenhuis. Ze zaten onder de uitslag en eczeem en er was geen geld voor medicatie of crème. Mijn afscheid werd ‘gevierd’ met cake en cola en een klein traantje, bij mij én de meisjes.

Machu Pichu Peru

"Voor mij een onvergetelijke ervaring, waar ik nog dagelijks aan terug denk!"

Cuzco Peru ervaring

Genieten van cultuur, natuur en de lieve mensen
Het laatste project was ‘Los Molinos’, een naschools project voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar in een van de armste wijken van Cuzco. De kinderen maakten na schooltijd onder begeleiding van vrijwilligers hun huiswerk. Daarnaast was er tijd voor het geven van lessen in Engels, topografie en verzorging. En voor creatieve en sportieve activiteiten. Op dit laatste project was ik coördinator vanwege mijn lange verblijf. Ook hier was het afscheid moeilijk, van de kinderen en van Cuzco. Een stad die zeven maanden lang mijn thuis was, waar ik veel lieve en mooie mensen heb leren kennen en genoot van de cultuur en natuur.

Voor mij was Peru een onvergetelijke ervaring, waar ik nog dagelijks aan terug denk!

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Hier vind je een kleine selectie van projecten in Latijns-Amerika:

Ecuador | Natuur en constructie

Ga aan de slag als vrijwilliger tijdens een groepsproject in Ecuador. Dit project vindt plaats van 3 t/m 23 augustus en biedt ruimte aan 12 deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 77 jaar. Je gaat werkzaamheden uitvoeren gericht op natuur.

Lees snel verder voor meer informatie over het tarief, werk, accommodatie en projectlocatie. Heb je een vraag over dit project? Laat je gegevens achter bij “Stel een vraag” en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

3 t/m 23 augustus


WC02-2020

Ecuador | Natuur en constructie

Zet je in voor een groepsproject in Ecuador. Dit project vindt plaats van 6 t/m 26 juli en biedt ruimte aan 12 deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 77 jaar. Als vrijwilliger zal je werkzaamheden gaan uitvoeren gericht op natuur.

Lees snel verder voor meer informatie over de kosten, de werkzaamheden, de accommodatie en projectlocatie. Heb je een vraag over dit project? Laat je gegevens achter bij “Stel een vraag” en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

6 t/m 26 juli


WC01-2020

Deel dit ervaringsverhaal
­