Migranten bijstaan in Mexico

with Geen reacties

"Ik ben heel blij dat ik deze ervaring heb opgedaan."

Mexico Daphne ervaring

Daphne nam deel aan een Op Maat project in Mexico en ging voor drie maanden aan de slag in een herberg voor migranten.

Dagelijks reizen er duizenden migranten vanuit El Salvador, Honduras, Guatemala en Nicaragua door Mexico, boven op vrachttreinen (La Bestia) op weg naar de Verenigde Staten. Daar willen ze geld verdienen, en een beter leven beginnen. Het is een zeer gevaarlijke reis. Niet alleen lopen zij kans van de trein te vallen, uit te drogen in de woestijn of te bezwijken aan de kou ’s nachts, vooral de criminele bendes in Mexico maken de reis zo zwaar. Migranten worden hardhandig gedwongen geld af te staan, worden gebruikt voor drugstransporten of misbruikt voor mensenhandel.

Wachten, wachten, wachten
Via SIW werkte ik in een herberg in Arriaga, in de zuidelijke provincie Chiapas. Hier vertrekken de vrachttreinen drie keer per week naar Ixtepec. Het precieze tijdstip van vertrek weet niemand het leven van de migranten bestaat dan ook vooral uit wachten. Tijdens dat wachten kunnen ze terecht in de herberg om te slapen, eten, wassen, voor medische en psychologische zorg en om contact te onderhouden met het thuisfront.

"Dagelijks reizen er duizenden migranten op vrachttreinen naar de Verenigde Staten."

Hoopvol
De migranten zijn hoopvol. Zij gaan het maken in de Verenigde Staten. Hen kan niets gebeuren, want God reist met hen. Zij lopen geen gevaar, dat zijn alleen de anderen. Zo hoopvol moet je denk ik ook wel zijn, anders begin je nooit aan zo’n reis. Regelmatig vroeg ik me af hoe groot de ellende in de thuislanden moet zijn om deze reis te ondernemen. Niet alleen jonge mannen, ook zwangere vrouwen, gezinnen met kinderen en jonge vrouwen met baby’s wagen de stap. Ze gaan allemaal op weg.

Een dame uit het verre Nederland
Tijdens het project in de herberg heb ik leren wachten. De herberg is zeven dagen per week open en ik was er zes dagen en zo’n negen uur per dag. En die tijd heb ik vooral wachtend doorgebracht. Wachten op de migranten, op het tijdstip dat er gegeten kon worden en op het moment dat de trein ging vertrekken. Gelukkig waren er ook dingen waar ik mijn ervaring in kwijt kon. Ik heb me beziggehouden met de statistieken, begrotingen, verbouwingsplannen en folderteksten. Dat was heel bevredigend. De migranten vonden het heel bijzonder dat er een dame uit het verre Nederland de moeite had genomen om drie maanden vrij te nemen en helemaal naar Zuid-Mexico te reizen om vrijwillig te werken met migranten.

Mexico cactus

"Ik raad iedereen aan om minimaal één keer in zijn of haar leven voor drie maanden of langer in een ander land te wonen."

Mexico project ervaring

Vrijwilligerswerk doen om te relativeren
Eenmaal weer thuis kan ik antwoord geven op de vraag waarom die Hollandse dame in hemelsnaam naar Mexico. Om te kunnen relativeren, om me in het onderwerp van migratie te verdiepen, om een poging te wagen iets beter Spaans te leren, om mezelf beter te leren kennen, om meer zelfvertrouwen te krijgen, om mijn vrienden, collega´s en familie te gaan missen en om mijn leven in Nederland nog meer te waarderen.

Ik ben heel blij dat ik deze ervaring heb opgedaan. Ik ga weer sparen voor een nieuwe sabbatical over vijf jaar!

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Hier vind je een kleine selectie van projecten in Latijns-Amerika:

Placeholder
Mexico | Natuur

Steek je handen uit de mouwen tijdens een groepsproject in Mexico. Dit project vindt plaats van 1 t/m 13 juli en biedt ruimte aan 20 deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 99 jaar. Jouw werkzaamheden richten zich op natuur.

Lees snel verder voor meer informatie over het tarief, werk, accommodatie en projectlocatie. Heb je een vraag over dit project? Laat je gegevens achter bij “Stel een vraag” en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

1 t/m 13 juli


VIVE20.02

Placeholder
Mexico | Kinderen en onderwijs

Steek je handen uit de mouwen tijdens een groepsproject in Mexico. Dit project vindt plaats van 1 t/m 31 juli en biedt ruimte aan 10 deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 28 jaar. Jouw werkzaamheden richten zich op kinderen.

Lees snel verder voor meer informatie over het tarief, werk, accommodatie en projectlocatie. Heb je een vraag over dit project? Laat je gegevens achter bij “Stel een vraag” en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

1 t/m 31 juli


A-VIMEX2020/11

Placeholder
Mexico | Natuur

Zet je in voor een groepsproject in Mexico. Dit project vindt plaats van 7 t/m 21 november en biedt ruimte aan 10 deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 99 jaar. Als vrijwilliger zal je werkzaamheden gaan uitvoeren gericht op natuur.

Lees snel verder voor meer informatie over de kosten, de werkzaamheden, de accommodatie en projectlocatie. Heb je een vraag over dit project? Laat je gegevens achter bij “Stel een vraag” en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

7 t/m 21 november


A-VIMEX2020/08

Placeholder
Mexico | Natuur

Zet je in voor een groepsproject in Mexico. Dit project vindt plaats van 24 november t/m 8 december en biedt ruimte aan 10 deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 99 jaar. Als vrijwilliger zal je werkzaamheden gaan uitvoeren gericht op natuur.

Lees snel verder voor meer informatie over de kosten, de werkzaamheden, de accommodatie en projectlocatie. Heb je een vraag over dit project? Laat je gegevens achter bij “Stel een vraag” en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

24 november t/m 8 december


A-VIMEX2020/09

Deel dit ervaringsverhaal
­­