Werken in Mongolië

with Geen reacties

Tijdens het werkkamp heb ik vrienden gemaakt en ervaringen opgedaan die ik nooit had willen missen

“Tijdens het project heb ik geweldige mensen leren kennen en ervaringen opgedaan die ik nooit in mijn leven meer zal vergeten!”

Ruben ging naar Mongolië en werkte hier in een kamp vlakbij een weeshuis.

Afgelopen zomer heb ik voor een groepsproject in Mongolië gekozen. Dit heb ik op de eerste plaats gedaan, omdat ik zin had in een avontuur met andere mensen, waarbij ik ook nog eens behulpzaam kon zijn. Wat ook meespeelde, was dat ik die zomer de mogelijkheid had om naar een land te gaan, waar ik normaal gesproken niet zo snel naartoe zou gaan. Mongolië was een van die landen. Naast de compleet verschillende cultuur en de geschiedenis van het land, maakte een treinreis door Siberië deze onderneming nog interessanter voor mij en andere vrijwilligers. Hoewel ik een reis als deze al langer had willen doen, was ik nog niet meteen overtuigd van mijn plannen. Tijdens het bijwonen van een voorbereidingsdag van SIW, maakte ik kennis met andere vrijwilligers. Eén van die vrijwilligers was al eerder naar Mongolië gegaan. Hierna wist ik het vrijwel zeker: ik wilde gaan.

Op de dag van vertrek wist ik nog niet zo heel goed wat ik aan ging treffen. Dat maakt het ook wel weer een avontuur. Als ik eerlijk moet zijn was ik wel een tikkeltje zenuwachtig, maar ik had er van de andere kant ook erg veel zin in. We zouden in Ulaanbaatar afspreken bij een klein Dzjengis Khan-standbeeld. Ik kon het niet vinden en kreeg het idee dat ik verkeerd stond. Gelukkig kwamen na enkele minuten nog meer mensen die verdwaald leken te zijn. Uiteindelijk hadden ze ons vrij snel gevonden en was er geen reden tot paniek.

Eenmaal aangekomen op het werkkamp, werden we onder luid applaus ontvangen door de voorgaande groep. Nadat we onze spullen hadden ingeruimd, werd het duidelijk welke taken we zouden krijgen. Elke dag waren er drie verschillende teams. Eén team dat twee keer per dag zou koken voor iedereen, één team dat alles zou afwassen en de rest zou verschillende taken krijgen. Die verschillende taken bestonden uit het verwijderen van onkruid op het land, ervoor zorgen dat de bomen en planten genoeg water hadden om de winter door te komen, het organiseren van sportevenementen met de kinderen uit het weeshuis naast het werkkamp, en het uitgraven van een kanaal. Tussen de werkzaamheden door hadden we een aantal pauzes. Deze gebruikten we om bergen en heuvels op te klimmen, te ontspannen en soms om te slapen. Vanaf eigenlijk al de eerste dag verliep het best goed tussen de vrijwilligers. Iedereen was gemotiveerd en vriendelijk. Niet iedereen sprak even goed Engels, maar dat maakte het ook weer leuk. De kinderen uit het weeshuis liepen vaak rond op het kamp en wilden altijd spelen. Op het kamp zelf was er voor de rest niet heel veel contact met de lokale bevolking, maar tijdens onze reis naar de kleine Gobiwoestijn kregen wij meer van de Mongoolse cultuur mee.

Tijdens het project heb ik geweldige mensen leren kennen en ervaringen opgedaan die ik nooit in mijn leven meer zal vergeten. Het is lastig om slechts één moment uit te kiezen. Iets wat mij opviel, was dat de groep na slechts twee weken al zo hecht was geworden. We brachten zoveel tijd met elkaar door. Niet alleen tijdens het werk, maar ook tijdens het ontspannen. Aan het einde van het werkkamp, was het lastig om afscheid van elkaar te nemen. Ik had niet meer vaarwel kunnen zeggen tegen een van mijn beste vrienden op het werkkamp. Hij zou binnen een paar dagen weer naar Japan gaan. Bij puur toeval kwam ik hem op straat tegen in Ulaanbaatar. We hebben alle mensen uit het werkkamp die we konden vinden bijeengebracht en tot in de late uurtjes gefeest om de vakantie af te sluiten. De vriendschappen die in Mongolië zijn ontstaan vond ik toch wel het mooiste van alles. Het was een van de mooiste zomers die ik heb meegemaakt en ik had het voor geen goud willen missen. Ik heb al enkele vrijwilligers opgezocht in Estland, Frankrijk en Oostenrijk en ik hoop dat zij ook eens deze kant op komen.

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Maak kennis met de mogelijkheden van European Voluntary Service

 meer informatie

Deel dit ervaringsverhaal: