Werken tegen de plastic soup in Kroatië

with Geen reacties

 

Ik probeer nu een duurzame levensstijl aan te houden en me niet te laten meeslepen in alle technologische ontwikkelingen. Dat alleen al is winst voor mij

 

“Het leek van tevoren te mooi om waar te zijn, maar het bleek echt een geweldige ervaring”

Edo ging 7,5 maanden naar Kroatië waar hij werkte aan een duurzaamheidsproject. Dit EVS project genaamd "European Friends for Green Trends" wordt gesponsord door het Erasmus+ programma.

In den beginne klonk het aanbod van European Voluntary Service (EVS) in mijn oren te mooi om waar te zijn. In ruil voor het doen van uiteenlopend vrijwilligerswerk krijg je financiële compensatie. Ik had eerder een vrijwilligersproject in China gedaan – dat overigens geweldig was - maar waar je wel flink in buidel voor moest tasten. Bij EVS was dat niet het geval: het aanbod was dus zo mooi als beloofd.

Toplocatie
EVS is niet alleen financieel gunstig voor jongeren, maar ook de ervaring zelf is mooi. Het bood me een geweldige persoonlijke verrijking. Graag wilde ik een project doen waarin duurzaam leven en natuurbescherming centraal stond, en zo kwam ik in het toeristische plaatsje Opatija aan de Kroatische kust terecht. Geen verkeerde plek! De zee lag op loopafstand, de bergen en bossen waren fabelachtig en het weer verveelde nooit: van indrukwekkende bliksemstormen tot de welbekende Mediterraanse zon.

Bewust leven en leren
De gastorganisatie Zmergo trachtte het bewustzijn over de schade van plastic afval in de natuur te vergroten onder de lokale bevolking. Ook voedselverspilling en realistische duurzame levensstijlen werden onder de aandacht gebracht. Daarnaast heeft de NGO het voor elkaar gekregen dat een groot natuurgebied een beschermde status kreeg. Ik heb mezelf verdiept in de materie en ben zelf ook vaak de natuur ingetrokken, wat zeker in je eentje veelal een overweldigende ervaring was. Het is cliché, maar ik ben in Kroatië toch een ietwat ander mens geworden, iemand die bewuster leeft. Ik probeer een duurzame levensstijl aan te houden en me niet te laten meeslepen in alle technologische ontwikkelingen. Dat alleen al is winst voor mij.

Een ander leuk aspect van EVS is het non formeel leren: hier krijg je binnen werktijd de mogelijkheid een persoonlijk project op te zetten, waar jezelf kiest welke vaardigheid je wilt opdoen. Ik heb een aantal computer design programma’s geleerd via Youtube tutorials, waardoor ik nu 3D steden kan ontwerpen. Graag wil ik de groene/duurzame stedenbouw sector in, dus dat was weer een mooi leerpunt!

Nu toch steeds het thema duurzaamheid hier terugkomt: veel EVS projecten zijn goed te bereiken per Flixbus. Dit is een bus vervoersbedrijf met een waanzinnig uitgebreid netwerk door vrijwel heel Europa. Het is vaak goedkoper dan vliegen en scheelt een heleboel CO2 uitstoot. Het duurt ietsje langer, maar je stopt wel in allerlei leuke plaatsen tussendoor! Mocht je toch het vliegtuig pakken, dan is een vlucht te compenseren via GreenSeats.

What doesn’t kill you makes you stronger
Gezegd moet worden dat niet alles soepel verliep, spanningen tussen vrijwilligers en werknemers konden nog wel eens oplopen. Er was gebrekkige communicatie en sommige mensen lagen elkaar niet. Maar misschien juist dat niet alles vlekkeloos verliep maakte het een meer indringende ervaring. Je werd gedwongen problemen op de werkvloer op te lossen en cultuurverschillen te overbruggen.

Ook buiten het project veel pret
Naast het vrijwilligerswerk heb ik veel door Kroatië kunnen reizen, zoals wellicht bekend een prachtig land. De studentenstad Rijeka lag op een half uur, daar was vermaak en een studenten roeiteam. Daar heb ik veel leuke jonge mensen ontmoet, in mijn dorpje woonden helaas geen leeftijdsgenoten. De On-Arrival en Mid-term trainingen – een vast onderdeel van elke EVS - waren een absoluut hoogtepunt.
Alle vrijwilligers in het hele land komen een week samen, er zijn leuke workshops, feestjes en héél veel lokaal eten. En niet te vergeten werd Kroatië tweede op het WK in Rusland, een vrolijke thema dat uiteraard het gesprek van de dag was gedurende de zomer.

Ook een onvergetelijke ervaring opdoen?

Maak kennis met de mogelijkheden van European Voluntary Service

 meer informatie

Deel dit ervaringsverhaal: