Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 28 mei

Huizen renoveren in Frankrijk

Een jaar in het buitenland is een hele mooie ervaring. Niet altijd makkelijk, maar kijk er met plezier op terug!
Frankrijk Constructie Restauratie
Ik ging via ESC naar Bretagne in Frankrijk en renoveerde huizen voor mensen met financiële problemen.

Ik koos voor een jaar vrijwilligerswerk omdat ik graag in Frankrijk wilde wonen, waar ik op dat moment een vriend had. European Solidarity Corps (ESC) leek me een goede mogelijkheid om daar iets te doen te hebben, een eigen inkomen en woning te hebben en de taal goed te leren. Ik had al eerder in het buitenland gewoond en houd ervan om zo'n nieuw avontuur aan te gaan.

Op naar een land waar ik de taal niet sprak

Ik vond het spannend om naar een land te gaan waar ik de taal niet sprak. Ik werd gelukkig opgehaald van het station en naar het appartement gebracht door een medewerker van de organisatie die wel Engels sprak. Hij liet me zien waar de supermarkt was en hoe ik in de stad kon komen. Ook lagen er briefjes met tips van vorige vrijwilligers en kwam een week later een andere vrijwilliger aan, die ook wel wat Engels sprak. De eerste paar weken waren lastig, vooral door de taal, maar het werd langzaam makkelijker, ook door de goede Franse cursus die ik heb gekrege

"Ik heb veel geleerd in dit jaar, waar ik ook tijdens mijn studie veel aan heb. Een hele mooie ervaring, ik zou het zo weer doen!"
Frankrijk Restauratie
Samenwerken met lokale bewoners

Ik heb gewerkt voor een organisatie die mensen in (financiële) moeilijkheden helpt met het renoveren van hun huis of appartement. Samen met de bewoners heb ik bijvoorbeeld geschilderd, muurtjes gebouwd, tegels gezet en nog veel meer. Door het samenwerken met bewoners was het zowel fysiek als sociaal werk.

Op het einde sprak ik de Franse taal vloeiend!

Mijn indrukken van dit jaar: door en door een cultuur leren kennen door met de locals samen te werken en te wonen. Zo heb ik bijvoorbeeld de Franse taal vloeiend leren spreken, Bretons leren dansen en op z’n Frans leren eten (en drinken). Daarnaast was het ook hard werken en voldoening krijgen van mijn werk. Ik heb vaak iets voor anderen kunnen betekenen. Soms was het moeilijk om met cultuur en taalverschillen om te gaan.