Via ESC werken aan een duurzaamheidsproject in Kroatië!

"Het leek van tevoren te mooi om waar te zijn, maar het bleek echt een geweldige ervaring."
Kroatie Edo Baars
Het Project

In het begin klonk het aanbod van European Solidarity Corps (voorheen bekend als European Voluntary Service, EVS) in mijn oren te mooi om waar te zijn. In ruil voor het doen van uiteenlopend vrijwilligerswerk krijg je financiële compensatie. Ik had eerder een vrijwilligersproject in China gedaan – dat overigens geweldig was - maar waar je wel flink in buidel voor moest tasten. Bij ESC was dat niet het geval: het aanbod was dus zo mooi als beloofd.

Toplocatie

ESC is niet alleen financieel gunstig voor jongeren, maar ook de ervaring zelf is mooi. Het bood me een geweldige persoonlijke verrijking. Ik wilde graag een project doen waarin duurzaam leven en natuurbescherming centraal stond, en zo kwam ik in het toeristische plaatsje Opatija aan de Kroatische kust terecht. Geen verkeerde plek! De zee lag op loopafstand, de bergen en bossen waren fabelachtig en het weer verveelde nooit: van indrukwekkende bliksemstormen tot de welbekende Mediterraanse zon.

"Ik probeer nu een duurzame levensstijl aan te houden en me niet te laten meeslepen in alle technologische ontwikkelingen. Dat alleen al is winst voor mij."
Duurzaamheidsproject Esc Kroatie Edo Baars
Bewust leven en leren

De gastorganisatie Zmergo probeert het bewustzijn over de schade van plastic afval in de natuur te vergroten onder de lokale bevolking. Ook voedselverspilling en realistische duurzame levensstijlen werden onder de aandacht gebracht. Daarnaast heeft de NGO het voor elkaar gekregen dat een groot natuurgebied een beschermde status kreeg. Ik heb mezelf verdiept in de materie en ben zelf ook vaak de natuur ingetrokken, wat zeker in je eentje veelal een overweldigende ervaring was. Het is cliché, maar ik ben in Kroatië toch een ietwat ander mens geworden, iemand die bewuster leeft. Ik probeer een duurzame levensstijl aan te houden en me niet te laten meeslepen in alle technologische ontwikkelingen. Dat alleen al is winst voor mij.

Persoonlijke ontwikkeling: ik kan nu 3D ontwerpen!

Een ander leuk aspect van ESC is het non-formeel leren: hier krijg je binnen werktijd de mogelijkheid een persoonlijk project op te zetten, waar jezelf kiest welke vaardigheid je wilt opdoen. Ik heb een aantal computer design programma’s geleerd via Youtube tutorials, waardoor ik nu 3D steden kan ontwerpen. Graag wil ik de groene/duurzame stedenbouw sector in, dus dat was weer een mooi leerpunt!

Ook buiten het project veel pret

Naast het vrijwilligerswerk heb ik veel door Kroatië kunnen reizen, zoals wellicht bekend een prachtig land. De studentenstad Rijeka lag op een half uur, daar was vermaak en een studenten roeiteam. Daar heb ik veel leuke jonge mensen ontmoet, in mijn dorpje woonden helaas geen leeftijdsgenoten. De On-Arrival en Mid-term trainingen – een vast onderdeel van elke ESC- waren een absoluut hoogtepunt. Alle vrijwilligers in het hele land komen een week samen, er zijn leuke workshops, feestjes en héél veel lokaal eten. En niet te vergeten werd Kroatië tweede op het WK in Rusland, een vrolijke thema dat uiteraard het gesprek van de dag was gedurende de zomer.