Kom naar de SIW online infosessie (19.00 uur) op 13 maart

Youth Exchange ervaringsverhaal

Deze Youth Exchange heeft mij de kans gegeven om kennis te maken met andere culturen.
Img 20220918 122757826
Youth Exchange ‘Build Ecotopia’ in Xylocastro, Griekenland

Van 16 tot 23 september 2022 mocht ik Youth Leader zijn van de Nederlandse afvaardiging op de Youth Exchange ‘Build Ecotopia’ in Xylocastro, Griekenland. Met vijf meiden in de leeftijd van 18 tot 22 jaar vertrok ik op vrijdag in alle vroegte vanaf Schiphol. Na een overstap in Zürich en een busreis van een paar uur arriveerden we in een aardig luxe hotel in het leuke stadje Xylocastro op de Peloponnesos.

Thema duurzaamheid
Jongeren uit zeven Europese landen kwamen bij elkaar voor een week vol activiteiten rond het thema duurzaamheid. Er waren diverse informatieve workshops, we maakten tassen van oude T-shirts, deden een onderzoek onder de lokale bevolking en verzamelden samen met plaatselijke scholieren afval in het nabijgelegen bos. Ook organiseerden we interculturele avonden om elkaar beter te leren en hadden fun in de lokale horeca en op het strand. Orfeas had als lokale organisatie een mooi programma in elkaar gezet. Als leader van het Dutch Team namens SIW Internationale Vrijwilligersprojecten heb ik genoten van een inspirerende week.

Impressie van een dag
Een schets van de donderdag om een beeld te krijgen: Om kwart voor negen afgesproken met het Nederlandse team voor het ontbijt op het terras in de zon. Effe wakker worden, napraten over de vorige dag, vooruitkijken naar de dag die komen gaat. Om 10 uur verzamelen we een stukje verderop in een schoolgebouw, vijf minuten wandelen. We starten elke keer in the conference room met een ‘energizer’ met alle andere deelnemende landen, georganiseerd door één van hen.

We gaan vandaag onderzoek doen naar duurzaamheid onder de lokale bevolking door het afnemen van enquêtes. We verdelen ons in vijf internationale groepjes en krijgen allemaal een bepaald aspect van duurzaamheid. We bepalen onze doelstelling, maken vragen en zetten deze direct in een online tool. We gaan Xylocastro in. Ieder groepje heeft ook iemand die de Griekse taal machtig is. Handig om mensen aan te spreken. Zo verzamelen we de antwoorden op onze vragenlijsten.
Rond 13.00 uur gaan we terug naar het hotel. Tijd voor het lunchbuffet en in de middag vrij tot 17.00 uur om te zwemmen, te chillen, omgeving te verkennen enz. Om 17.00 uur verzamelen we weer in the conference room. In de groepjes worden de resultaten geanalyseerd, conclusies getrokken en aan elkaar gepresenteerd, waarna we om 20.00 uur gaan eten en het een internationale gezelligheid wordt.

Leerproces
Buiten dat we een week lang bezig zijn geweest met duurzaamheid in een internationale setting en veel met elkaar hierover hebben uitgewisseld, is het voor de deelnemers (en voor mij als Youth Leader 😉) ook een persoonlijk leerproces. Voor de meesten was het de eerste keer om zo’n project te doen in internationaal verband. Om dit leerproces expliciet te maken, moesten de deelnemers een zogenaamde Youth Pass invullen aan de hand van key competences zoals multilingual, learning to learn, cultural awareness en digital competences. Een goede manier om te reflecteren en naar jezelf te kijken. Allemaal unieke ervaringen die deelnemers kunnen meenemen in het vervolg van hun leven. Als Youth Leader vond ik het zeer inspirerend om mee te zijn, te ondersteunen, te stimuleren, te reflecteren, zowel met de Nederlandse deelneemsters maar zeker ook met alle andere deelnemers, Youth Leaders en de begeleiders van Orfeas, de lokale organisatie.