Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 25 april

Volunteering in nature Avril

"Door samen te wonen met vier verschillende culturen leer je heel wat nieuwe dingen. Je ervaart nieuwe eetgewoontes, talen, mindsets en interesses"
9fd96d17 Febd 4a3b 9653 9efdcd502158
Even voorstellen...

Mijn naam is Gabi en ik heb twee maanden vrijwilligerswerk gedaan in een klein dorpje genaamd Coutances (Normandië, Frankrijk). Dit deed ik bij een non-profit organisatie genaamd Avril. Avril is een organisatie die doelgroepen, bepaald soort land en biodiversiteit in de natuur onderzoekt, verschillende soorten mensen onderwijst over de natuur en de wereld wat groener wil maken.

Het project

Het doel van het project waar ik werk in heb geleverd was natuurpreservatie. Elke week gingen we 2/3 dagen naar verschillende duinen om hekken te bouwen, jagershutten neer te halen, erosie te vermijden, dennenbomen te snoeien en paden wandelbaar te maken. Dit deed ik samen met 3 andere vrijwilligers uit Portugal, Litouwen en Slowakije. Elke week gingen we naar een ander gebied in Normandië: Granville, Biville, Donville en nog vele andere ville’s die ik zo op kan noemen. Hiernaast kregen wij als vrijwilligers de taak andere jongeren te onderwijzen over wat vrijwilligerswerk in het buitenland is, onze ervaringen te delen en informatie te geven over hoe je voor minder afval/waterverspilling zorgt in het dagelijks leven. Ook kreeg elke vrijwilliger een individueel project binnen de organisatie. Ik koos ervoor om kinderactiviteiten te organiseren. Elke woensdag organiseerde ik samen met een andere collega ‘club le nature’ om kinderen te stimuleren meer te ontdekken in de natuur.
Ten slotte kregen we naast het werk twee keer per week lessen in het Frans  en hadden we evaluaties binnen de organisatie.

Cultuurshock?

Weg uit Nederland en wonen in een ander land voor twee maanden, tuurlijk zul je je moeten aanpassen aan nieuwe normen/waarden en gewoontes van mensen om je heen. Ik woon in een grote stad, dus het opeens wisselen naar een kleine stad is even wennen. De stad met 10.000 inwoners had in bijna elke straat een bakkerij, niemand sprak Engels en de meesten kenden elkaar wel. Ik hield van alle baguettes, croissants, maar had toch een hekel aan het feit alles op zondag dicht was. Hiernaast was het ook nog eens een grote cultuurshock binnen het huis zelf. Door samen te wonen met vier verschillende culturen leer je heel wat nieuwe dingen. Je ervaart nieuwe eetgewoontes, talen, mindsets en interesses.

Ik wil niet cliché klinken, maar dit waren de beste twee maanden van mijn leven.
Img 6771
Vrije tijd

In het weekend waren we elke week vrij. Ik had deze tijd genomen om zoveel mogelijk van Frankrijk/Normandië te ontdekken. Dit deden we of met een auto van de organisatie of met de trein. We bezochten prachtige gebieden, steden, restaurants, bars en clubs. Binnen deze uitstapjes leerden we veel verschillende mensen kennen zowel lokaal als buitenlands. We woonden vrij dicht op een boerderij, dus ging ik af en toe ook met de hond en koeien op stap.

Ervaring

Ik wil niet cliché klinken, maar dit waren de beste twee maanden van mijn leven. Je leert binnen een ESC (European Solidarity Corps)-project meer over jezelf, het omgaan met anderen en dus nieuwe culturen. Hiernaast heb ik een speciale connectie ontwikkeld met de zee, veel nieuwe dingen voor het eerst gedaan en is mijn Frans een stuk beter geworden. Vloeiend ben ik nog niet, maar de basis ken ik inmiddels. Ik heb echt wat kunnen betekenen voor de natuur en de wereld een klein stukje groener kunnen maken deze afgelopen twee maanden.