Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 25 april

Natuurbescherming in Hongarije

Allereerste buitenlandse ervaring alleen
Img 20220819 Wa0123
Eén maand naar Hongarije

Hoi! Ik ben Jacobien en in mijn tussenjaar ben ik één maand naar Hongarije gegaan voor een ESC (European Solidarity Corps) project van organisatie ‘The Green Circle’. Ik woonde naast de Bodrog rivier in het oosten van Hongarije met 18 andere vrijwilligers en heb samen met hen gewerkt aan de natuurbescherming van het gebied. We hebben bijvoorbeeld invasieve plantensoorten weggehaald, bospaden onderhouden en plastic uit de Bodrog rivier gehaald.

Met twee paarden en een kar naar het werk
Img 20220821 Wa0034
Hajdúböszörmény

In de eerste week zat ik in een huis midden in het bos dichtbij Hajdúböszörmény (ja, de namen in Hongarije zijn bijna onmogelijk om uit te spreken) en dat was heerlijk rustgevend. Omdat we nergens heen konden in de buurt, waren de vrijwilligers op elkaar afgewezen en hebben we elkaar zo snel leren kennen. Uiteindelijk zijn vier van deze personen vrienden voor het leven geworden! Het is zo bijzonder hoe snel je een band kan opbouwen in vier weken en dan is het op het einde best lastig om afscheid te nemen. In deze week zijn we iedere dag met twee paarden en een kar naar ons werk gebracht, wat een avontuurlijk gevoel was dat!

Uitdaging in de supermarkt
Img 20220910 Wa0017
PET KUPA, een jaarlijks evenement

In de laatste drie weken woonden we in een huis in Bodrogolaszi. Dit was een klein dorpje met lieve oude mensen die geen Engels konden, dus dat was af en toe een hele uitdaging in de supermarkt. 😉 In de buurt lag een groter dorp, Sarospatak, en daar konden we naartoe met de fiets om vervolgens naar de grote supermarkt te gaan, iets te drinken of tweedehands te shoppen. Hier hebben we meegedaan aan de PET KUPA, een jaarlijks evenement waarbij de Bodrog rivier en haar omgeving wordt opgeruimd door met kano’s de rivier op te gaan. Veel mensen uit de omgeving deden mee en zelfs de televisie kwam een kijkje nemen.

De mensen zijn enorm relaxed in Hongarije
Img 20220906 Wa0021
Veel geleerd

Dit was mijn allereerste ervaring alleen in het buitenland, dus dat was erg spannend, maar ik heb zo ontzettend veel geleerd. Ik heb niet alleen veel geleerd over de Hongaarse cultuur, maar ook over de culturen van de andere vrijwilligers. Ik heb geleerd om mezelf beter te kunnen uitdrukken in het Engels en ik heb veel meer zelfvertrouwen. Daarnaast zijn ze in Hongarije enorm relaxed en zijn de tijdschema’s niet zo streng. Daar moest ik in het begin heel erg aan wennen met mijn Nederlandse plannerdrang. Hierbij heb ik geleerd dat ik niet bij alles controle hoef te hebben, maar dat ik ook weleens mag loslaten.

Blijvende herinneringen
Img 20220903 Wa0031
Ga op pad!

Ik raad het iedereen aan om met SIW een leuk ESC vrijwilligersproject te doen, omdat je zo ontzettend veel leert over jezelf en anderen. Het verbreedt je visie op de wereld en zorgt voor herinneringen die je altijd zullen bijblijven.