Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 28 mei

Spaanse les en werken in een Peruaanse jongensgevangenis

“Als meisje in een Peruaanse jongensgevangenis, wat een belevenis!”
Manon Op Maat Peru
Zin in avontuur!

Studente Criminologie, een half jaar geen vakken en ongelofelijk veel zin om de wereld te ontdekken. Wat doe je dan? Dan ga je langs bij SIW! En toen lag het al snel vast voor mij: vijf maanden Peru, inclusief werken in een jongensgevangenis, Spaanse lessen, en een maand bij een gastgezin. Super spannend!

Van het werken in een gevangenis kon ik me niet zo goed een beeld vormen. Wat stond me te wachten? Gelukkig volgde ik eerste wat Spaanse lessen voordat ik aan de slag ging: een fantastische start van mijn verblijf in Cuzco! Tijdens de lessen woonde ik bij een gastgezin, waardoor het Spaans leren extra snel ging. Het gezin was gezellig, maar ik was op zoek naar meer vrijheid en zocht een eigen kamer. Via de plaatselijke krant ontdekte ik een geweldig appartement waar ik de laatste vier maanden met veel plezier heb gewoond. En voor mij persoonlijk het bewijs: ook in een ander land en een andere cultuur kan ik mezelf redden.

"Ik ben een ervaring rijker, spreek een taal extra en vergeet deze maanden van mijn leven nooit meer."
Manon Op Maat Peru Sociaal
Wennen aan de Peruaanse mentaliteit

In de gevangenis zaten jongens tussen de 15 en 21 jaar. Ik moest heel erg wennen aan de Peruaanse mentaliteit. Alles gaat langzamer. Ik wilde zo snel mogelijk beginnen, maar moest eerst een week meelopen. Ook duurde het lang voordat mijn lessen werden goedgekeurd. Daarom nam ik zelf initiatief: de jongens op zoeken, kijken bij lessen van andere docenten en veel kletsen. De jongens bleken super geïnteresseerd in andere landen en culturen. In de gevangenis leerde ik omgaan met tegenslagen en andere denkbeelden. Mijn manier van denken en lesgeven werd namelijk niet altijd geaccepteerd door het personeel.

Doen waar je zin in hebt!

Het voordeel van alleen naar het buitenland gaan? Je kunt doen waar je zin in hebt. In de weekenden maakte ik prachtige uitstapjes – soms alleen en soms met anderen. Naast mijn werk in de gevangenis deed ik nog kort vrijwilligerswerk bij een schooltje voor gehandicapte kinderen op het platteland. In Cuzco kwam ik in contact met een lokale vrijwilligersorganisatie die zat te springen om mensen. Onder het mom van totale vrijheid, reisde ik af naar het platteland om op het schooltje te helpen en meer te leren over de plaatselijke cultuur. Een mooie ervaring.

Al met al vond ik vrijwilligerswerk in het buitenland geweldig, omdat je het land op een heel andere manier leert kennen dan als toerist. Ook is het heerlijk om mensen te helpen, en goed om dingen vanuit een compleet ander perspectief te bekijken.