Het verschil maken bij een Griekse milieuorganisatie!

"We werden een soort internationale familie."
Mayumi Esc Griekenland
Ik nam deel aan ESC-project in Griekenland en ging aan de slag bij een milieuorganisatie.

Via vrienden en familie hoorde ik over projecten van ESC-vrijwilligers in Nederland en in het buitenland. Toen ik hierover hoorde had ik eigenlijk al snel het gevoel:“dat wil ik ook!” Ik was eind twintig toen ik besefte dat het dan toch echt tijd werd om er werk van te maken. Ik zocht in eerste instantie juist op sociale en culturele projecten, om een kans te grijpen om dat werkveld te verkennen. Na het aanschrijven van een drietal organisaties was het een milieuorganisatie die op mijn ESC-vraag reageerde: ik kon werken bij een milieuorganisatie op het eiland Samos in Griekenland.

Een leerzame periode

Mijn gastorganisatie doet veel veldonderzoek naar het leven op het land in de Egeïsche zee en werkt ook nauw samen met andere partijen om activiteiten die schadelijk zijn voor het milieu aan te kaarten en te bestrijden. Zo werken ze samen met lokale vissers, lokale scholen, en internationale organisaties. In het gebied waar ik zat is veel natuur: vele vissoorten, zeesterren, sponzen, anemonen en andere kleurige levensvormen in allerlei soorten en maten. Hierdoor ging mijn ESC gepaard met een ontdekkingstocht naar de prachtige soortenrijkdom in dit gebied.

"Als je op zoek bent naar een leerzame ervaring waarin je jezelf kan ontplooien, ga dan voor ESC!"
Mayumi Esc Griekenland Milieu Natuur
Deel van een internationaal team

Binnen de projecten van mijn gastorganisatie kon ik een waardevolle bijdrage leveren met mijn ervaring in het maken van kaarten en het uitvoeren van onderzoek. Daarnaast kreeg ik ook de kans om te leren snorkelen, vissen te identificeren, om deel te nemen aan dolfijnwaarnemingen op zee en bij te dragen aan het opzetten van educatieve projecten. Ik heb ook ervaring opgedaan met het coördineren van projecten en het samenwerken binnen een internationaal team. Bij deze organisatie werkte ik namelijk samen met veel andere vrijwilligers uit landen zoals Spanje, Engeland, Estland, Frankrijk, China, Italië, Roemenië, Amerika en Canada.

Af en toe keek je om je heen, en realiseerde je dat het toch wel iets bijzonders was dat je daar met z’n allen in één ruimte zat en gezamenlijk aan het werk was. Met sommigen had je meteen een klik en sommigen leerde ik na langere tijd beter begrijpen en hen leerde ik dan ook echt waarderen. Ik werd me meer bewust van het sociale proces dat het leren begrijpen van hoe iemand is vooraf gaat aan het waarderen van iemand.

Met doorzettingsvermogen kun je veel bereiken!

Ik heb door mijn ESC-ervaring een sterker gevoel gekregen van verbondenheid met mijn mede-vrijwilligers omdat we een soort internationale familie werden. Ik heb veel van mijn mede-vrijwilligers geleerd en hoe zaken in mijn eigen land anders verlopen dan elders. Bijvoorbeeld hoe de politie in sommige landen hardhandiger optreedt, of dat er in sommige landen een grotere verdeeldheid bestaat tussen groepen mensen of juist niet, hoeveel vertrouwen mensen hebben in de overheid en de verschillende visies op de toekomst. Ook heb ik een sterker gevoel gekregen dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen veel kan bereiken. Mijn inspiratie komt deels uit de ontmoetingen met mensen die ondanks allerlei tegenslagen doorzetten en blijven zoeken naar constructieve oplossingen.