Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 25 april

Vrijwilligerswerk op IJsland

Al met al heb ik een geweldige ervaring gehad in IJsland. Het enige wat goed is om in je achterhoofd te houden, is dat plannen soms heel erg kunnen veranderen door het weer.
Foto 1
Vrijwilligerswerk op IJsland

Ik zal mezelf eerst even kort voorstellen. Ik ben Mirthe en ik heb 1,5 maand vrijwilligerswerk gedaan in IJsland. Een keer naar IJsland gaan, is altijd al iets geweest wat ik ontzettend graag wilde. Ik ben in contact gekomen met iemand van SIW die toen met de organisatie WF in IJsland ook weer contact heeft gehad. Zo hebben we gezamenlijk een project gevonden, waarbij het mogelijk was om zes weken in IJsland rond te trekken. Ik verbleef namelijk in drie verschillende huizen in IJsland. De organisatie WF is erg gericht op duurzaamheid en dat is dan ook waar ik mij met name mee bezig heb gehouden.

In het eerste huis in Brú was het de bedoeling dat we stranden op zouden ruimen. Vervolgens moest dit afval dan ook gesorteerd worden. Uiteindelijk was onze auto kapot, dus hebben we het strand helaas maar één keer op kunnen ruimen. De rest van de week zijn we bezig geweest met het upcyclen van afval. Ook hadden we beide weken workshops over onder andere de opwarming van de aarde. In dit huis woonde ik in totaal met 15 mensen, wat heel erg gezellig was. Iedereen had elke dag zijn eigen taak in het huis. Na activiteiten was er genoeg tijd om wandelingen te maken naar hele mooie watervallen in de buurt. Ook was er een excursie naar de plek Strandir, waar we onder andere in een hottub zaten met een prachtig uitzicht.

Het landschap waar ik doorheen reed, was zo mooi dat het eigenlijk niet echt leek.
Img 20221103 Wa0011
Vrijwilligerswerk op IJsland

Onderweg naar het tweede huis hebben we ook verschillende mooie plekken bezocht. Onder andere de ‘Godafoss’-waterval, dit was echt prachtig! In het tweede huis in Stöðvarfjörður woonde ik samen met zo’n 23 mensen, wat soms wel moeilijk was. Het was uiteraard heel gezellig, maar het kostte wel veel energie om zoveel mensen te leren kennen en je steeds aan te moeten passen aan andere plekken. Tijdens deze week hield ik me bezig met onderhoud van het bos. Zo plukten we zaden van de bomen, zodat deze later weer geplant konden worden. Vanuit dit huis was er weer een hele leuke excursie. Het landschap waar ik doorheen reed, was zo mooi dat het eigenlijk niet echt leek. We bezochten onder andere een vulkanisch gebied en de Myvatn Nature baths.
Later vertrok ik naar het derde huis. Deze dag hebben we verschillende plekken bezocht langs de zuidkust van IJsland. Hier zag ik onder andere de Glacier-lagoon, ‘Skogafoss’ waterval en Black beach. Het derde huis was in Hveragerði. Dit huis was een stuk rustiger, wat wel even fijn was. Ik werkte hier twee weken in kassen, waar we groenten plukten voor het zorgcentrum vlakbij. Ook zorgden we ervoor dat de buurt een beetje netjes bleef. In Hveragerði waren er hotsprings waar we een middag naartoe zijn geweest. Bij dit huis mocht je ook gebruik maken van de sauna en verschillende soorten verhitte baden van het zorgcentrum. Dit was na een dag werken echt top! Vanuit dit huis heb ik mijn laatste excursie gedaan, namelijk de bekende Golden Circl- tour. In Hveragerði heb ik ook heel goed het noorderlicht kunnen zien!

Na activiteiten was er genoeg tijd om wandelingen te maken naar hele mooie watervallen in de buurt.
Foto 3
Vrijwilligerswerk op IJsland

Verder was ik in alle huizen de enige Nederlander. Ik woonde samen met mensen uit verschillende landen, zoals Spanje, Italië, Canada, Guatemala, Frankrijk en met name veel mensen uit Duitsland. Iedereen sprak daarom ook Engels met elkaar. Zelf vond ik het niet zo moeilijk om Engels te spreken. Daarnaast wen je er snel aan, aangezien je elke dag met iedereen wel Engels moet spreken. Het was helemaal niet erg als ik een woord niet wist, ook andere mensen hebben dat soms.

Al met al heb ik een geweldige ervaring gehad in IJsland. Veel nieuwe mensen ontmoet, uit je comfortzone stappen, meer geleerd over het onderwerp ‘duurzaamheid’ en de meest mooie plekken gezien. Het enige wat goed is om in je achterhoofd te houden, is dat plannen soms heel erg kunnen veranderen door het weer en de organisatie in IJsland soms een beetje onduidelijk is. Ondanks dat heeft dit voor mij mijn ervaring niet veel minder gemaakt. Ik zou iedereen echt aanraden om voor meerdere weken naar IJsland te gaan en hierbij op verschillende plekken te verblijven, zodat je ook echt veel van het land kan zien.