Bezoek de Tussenjaarbeurs op 28 juni

Werken in de natuur in Frankrijk

'Leven vanuit mijn passie'
Zonsopkomst Chausey Island
Een onvergetelijke zonsopkomst

Terwijl de andere vrijwilligers nog volop aan het dromen waren, sloop ik door onze accommodatie, de Sémaphore gelegen op het puntje van het Chausey Island, naar de woonkamer met zijn grote ramen. Om 06:30 was de sterrenhemel nog in volle glorie te bewonderen en het licht van de vuurtoren liet zich om de paar seconden zien. Ik sloot m’n ogen voor een meditatie en bij opening was de zon langzaam opgekomen die een gloed van goud over de talloze eilandjes deed schijnen… onvergetelijk!

'Fantastische locaties'
Erosie Tegengaan Met Snoeimateriaal
AVRIL L.I.F.E. Project – Local Initiatives For the Environment - Werken in de natuur !

Twee maanden heb ik mij samen met drie andere vrijwilligers uit Duitsland en Tsjechië ingezet bij de non-profit organisatie AVRIL om bij te dragen aan lokale initiatieven voor de omgeving. Zes keer zijn we twee dagen naar een nieuwe locatie in het Manche departement van Normandië vertrokken om met een boswachter te werken in de natuur, voornamelijk bij de kustgebieden. Les Îles Chausey, was natuurlijk exceptioneel, maar ook het historische Utah Beach, het ruige puntje La Hague en het enorme duingebied van Hatainville waren fantastische locaties om te zijn en werken. Van het snoeien van klimop en de invasieve Japanse Duizendknoop tot het restaureren van hekken en wandelpaden. Ook het herstellen van ecosystemen zoals duinvijvers en het tegengaan van erosie van de duinen door middel van de plaatsing van snoeimateriaal zijn voorbijgekomen.

'Praten in gebroken Frans en Engels'
Groepsfoto
Samenwonen in een interculturele omgeving

We woonden met z’n vieren samen in een ruim appartement op een boerderij. Gezien onze gevarieerde leeftijden; Felix en Alina van 19, ikzelf van 23 en Alice van 26, was dat een unieke en leerzame ervaring. Je thuishaven is natuurlijk de plek waar je echt jezelf wilt en moet kunnen zijn. Dat ging gelukkig heel goed; zolang er compassie- en begripvol gecommuniceerd werd. Omdat we als groep samen met onze begeleidster ook heel veel reflecteerden op onze doelen en ontwikkeling hebben we elkaar in die korte tijd goed leren kennen. Nog steeds hebben we contact over onze nieuwe avonturen!

'Vogels in de tuin'
Activiteit 'vogels Van De Tuin'
Rijke variatie aan werkzaamheden

Naast deze zogeheten ‘chantiers’, hebben we geholpen met het vormgeven van natuurgerelateerde activiteiten voor de jeugd zoals ‘vogels van de tuin’, ‘sporen van dieren’ en een eetbare plantenwandeling. Tevens hebben we bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek naar onder andere zeegras en zeehonden, en evenementen bezocht om meer bewustzijn te creëren onder de Franse jongeren voor internationale mobiliteit; zoals een vrijwilligersproject met ESC. Heel waardevol om ook deze interactie te hebben in gebroken Frans en Engels en misschien wel een eerste aanzet te zijn voor hun toekomstige buitenlandavonturen!

'Heerlijk om zoveel in de natuur te zijn'
Promotie Van Internationale Mobiliteit
Leven vanuit mijn passie

Deze twee maanden zijn vanzelfsprekend onvergetelijk geweest. Als afgestudeerd bioloog was het heerlijk om zoveel in de natuur te zijn, te leren over de omgeving van alle boswachters en om tegelijkertijd zo praktisch bij te kunnen dragen aan het behouden van de uitzonderlijke ecosystemen van Normandië. En dat samen met een divers, internationaal team vanuit heel Europa die allen hun unieke ervaringen en inzichten hebben. Ik heb daar echt geleefd vanuit mijn passie!