Word actief voor SIW.  Wij zoeken een fondsenwerver.

Wonen en werken in een spirituele leefgemeenschap in Zweden

“In Ängsbacka ervoer ik onvoorwaardelijke liefde en vond ik mijn ziel in mijzelf en de ander.”
Deelnemen aan een ESC-project in Zweden in een spirituele leefgemeenschap

Voorafgaand aan mijn deelname aan het European Solidarity Corps (ESC) project in Zweden was ik op reis in Spanje en Portugal. Met een backpack op de rug liep ik een pelgrimstocht. Dit avontuur opende mijn hart. Nadat ik terugkwam in Nederland besloot ik mijn leven drastisch om te gooien. Ik verbrak mijn relatie, verhuisde uit ons appartement, studeerde af, verkocht mijn bedrijf en gaf al mijn bezittingen weg. Vrienden en familie konden niet goed begrijpen waarom ik deze beslissing nam, maar alles in mij zei: ‘Ik moet mijn hart volgen’. Ik was op zoek naar een spirituele leefgemeenschap en las over de leefgemeenschap Ängsbacka in het Zweedse dorp Molkom. Toen wist ik het: dit is de plek waar mijn leven gaat beginnen.

Emotioneel afscheid

In de maanden na mijn besluit bereidde ik mij mentaal en emotioneel voor op mijn vertrek. Op de dag van vertrek zwaaiden mijn familie en dierbaren mij uit op het vliegveld. “Dit is de laatste keer dat ik ze ga zien,” klonk het in mijn hoofd. Ik huilde de hele weg hysterisch: van de douane tot aan de landing. Ik had niets meer in Nederland om naar terug te gaan. “Wat ging ik in hemelsnaam doen?” Paniek sloeg toe, maar mijn hart was open en blij.

"Met ESC kun je jezelf in een veilige omgeving ontpoppen tot de vlinder die je van binnen bent."”
Bekroond tot “Laundry Queen”

Tijdens mijn eerste ontbijt dacht ik: ‘Ik ben thuis’. Het veganistische dagmenu sloot naadloos aan bij mijn leven. De leefgemeenschap bestond in de wintermaanden uit 40 mensen en dat voelde direct veilig en vertrouwd. Ik werkte in de keuken en in de huishouding. Taken die goed te combineren waren met de zogeheten werkmeditatie. Uiteindelijk werd ik bekroond tot “Laundry Queen”, omdat ik verantwoordelijk was voor de was van duizenden mensen! Ik werkte zo’n 5,5 uur per dag (5 dagen per week) en in mijn vrije tijd trok ik er met mijn nieuwe vrienden op uit. We gingen wandelen in de bossen, sprongen in het water voor een rondje naaktzwemmen en volgden yoga- en dansles. In de zomermaanden verwelkomde ons ‘thuis’ meer dan 1.500 mensen en werden er yoga- en tantrafestivals georganiseerd.

Hoogtepunt: mijn authentieke zelf vinden

In één jaar tijd vond ik mijn authentieke zelf en omarmde ik mijn ziel. Jezelf beter leren kennen is soms een pijnlijk proces, maar het was tegelijkertijd voor mij een droom die uitkwam. Ik was iedere week bezig met spiritualiteit. Twee dagen in de week organiseerde ik medium sessies en spirituele workshops. Uiteindelijk was ik zelfs één van de workshopbegeleiders tijdens het Nieuwjaarsfestival en kwam mijn studieachtergrond (toneelschool & kunstacademie) nog goed van pas! Het ESC-project bracht mij bovendien een bijzondere ervaring: een ontmoeting met mijn tweelingziel. Na het project besloten we samen een toekomst op te bouwen en ben ik met hem gaan samenwonen in een oude veteranentruck bij Ängsbacka.


Deel dit ervaringsverhaal