Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 25 april

Vrijwilligerswerk op Curaçao

Bon dia!
Rachel Foto3
Viereneenhalve maand naar Curaçao

Bon dia! Ik ben Rachel en ik ben 20 jaar. Afgelopen jaar heb ik mijn opleiding afgerond en heb toen besloten om een tussenjaar te nemen. Ik ben op zoek gegaan naar projecten om vrijwilligerswerk te gaan doen en ben bij Stichting F.e.l.i.s terecht gekomen. Ik ben naar Curaçao gegaan voor 4,5 maanden. Ik werk hier bij een kinderopvang en een hondenopvang.

Kinderopvang

Hoe ziet een typische dag bij de kinderopvang eruit? Wij beginnen om 10 uur in de ochtend en op dit moment zijn alleen de kinderen onder de 4 jaar er. De kinderen van 3 zitten in een kring en doen verschillende activiteiten zoals tellen, kleuren herkennen en de dagen en maanden van het jaar benoemen. De andere kinderen spelen op dit moment. Rond de middag gaan de jongere kinderen eten en doen daarna een middagdutje. Voordat ze naar bed gaan worden ze nog wel gedoucht. Om half 1 komen de schoolkinderen uit school en gaan eerst eten. De kinderen die huiswerk hebben gaan in het huiswerklokaal zitten en de rest gaat in een ander lokaal zitten om een knutselopdracht te doen. Het laatste uur/2uur spelen de kinderen buiten en worden daarna één voor één opgehaald.

Hokken schoonmaken, uitlaten en knuffelen
Rachel Foto1
Hondenopvang

Hoe ziet een typische dag bij de hondenopvang eruit? We beginnen altijd met het schoonmaken van de hokken. Eerst wordt er poep geschept en daarna met wat chloor de vloeren schoon geborsteld. Als laatste gaan we er met een trekker doorheen en leggen we een schone handdoek in de manden. Als er puppy’s binnen zijn gekomen maken we de benches ook schoon. Verder zijn er nog verschillende kleine taken die af en toe moeten worden uitgevoerd. De rest van de dag worden de honden geknuffeld of uitgelaten om ze te socialiseren.

Nieuwe mensen ontmoeten en mooie stranden
Rachel Foto2
Vrije tijd

Wat doe ik als ik vrij ben? Ik werk 4 dagen in de week en op vrijdag heb ik alleen les in Papiamento en dan werk ik aan mijn YouthPass. Verder ga ik vaak naar mooie stranden en ik hou er wel van om ‘s avonds een drankje te doen samen met mijn huisgenoten. Zo ontmoet ik nieuwe mensen waar ik ook in het weekend wel eens mee eet of een drankje mee doe. Natuurlijk horen huishoudelijke taken er ook bij, wat ik ook in het weekend doe.

Waarom Curaçao?

Waarom jij ook naar Curaçao zou moeten gaan? Stichting F.e.l.i.s. had eerst een eigen kinderopvang. Nu niet meer, waardoor ze heel flexibel zijn om je eigen plek te vinden als je dat wilt. Ik ben geplaatst bij de kinderopvang waar ik nu zit, maar samen met een huisgenoot vonden wij een hondenopvang, wat ons ook heel leuk leek. Er lopen hier heel veel straathonden rond en wij wilden graag een organisatie helpen. Wij zijn toen een gesprek aangegaan met St. F.e.l.i.s. en wij mochten ook een dag bij de honden werken. De organisatie is heel flexibel en denkt met je mee. Verder is Curaçao natuurlijk een supermooi land met lekker weer en bijzonder mooie stranden en plekken.

Enorme verschillen tussen arm en rijk
Rachel Foto4
Toffe ervaring en jezelf ontwikkelen

Wat mensen alleen niet meemaken als ze op vakantie zijn, zijn de enorme verschillen tussen arm en rijk. Curaçao heeft veel mensen die minder geld hebben. Bij de kinderopvang waar ik zit, merk je die verschillen heel erg en daarom is het extra fijn om deze kinderen en hun thuis te kunnen helpen. We delen af en toe voedselpakketten uit en stellen deze ook zelf samen. Het is een hele ervaring om al deze verschillen van Curaçao te ontdekken en ze te kunnen helpen. Dus als je twijfelt om dit ooit te gaan doen zou ik het echt doen! Het is zo leuk om een nieuwe cultuur en land te ontdekken en jezelf nog meer te ontwikkelen!