Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 25 april

Sportlessen geven in Frankrijk

ik wilde mijn ervaringen in een nieuw land combineren met een activiteit die ik beschouw als zinvol.
Foto 1
Even voorstellen

Salut! Mijn naam is Mark, ik ben 23 jaar oud en ik verblijf momenteel in Frankrijk om zes maanden vrijwilligerswerk te verrichten in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Afgelopen zomer heb ik mijn studie aan de universiteit afgerond en ergens halverwege het schooljaar begon het idee in mijn hoofd rond te dwalen om voor een periode naar een ander land te gaan, ik wilde echter niet ‘gewoon op vakantie’, maar graag mijn ervaringen in een nieuw land combineren met een activiteit die ik beschouw als zinvol.

Dit bleek exact wat ik zocht
Foto 2
ESC

Via-via raakte ik in contact met iemand die vrijwilligerswerk in het buitenland verrichte namens het European Solidarity Corps, een platform dat allerlei verschillende projecten in de Europese Unie aanbied. Dit bleek exact wat ik zocht en al gauw was ik druk bezig met het zoeken naar het juiste project voor mij! Bij dit proces werd ik geholpen door het SIW - mijn Nederlandse ‘zendorganisatie’ - en via een verlichtend gesprek werd mij het project van Planet Citizens aangeraden. Planet Citizens verzocht sport- en gymnastieklessen op basisscholen in Saint-Denis, waarbij de focus ligt op het aanleren van de Engelse taal.

De kinderen helpen bewegen én op een plezierige manier stimuleren om hun Engelse taalvaardigheid te bevorderen
Foto 3
Planet Citizen

Saint-Denis is een sociaal-economisch achtergestelde regio en heeft dus enorm veel baat bij vrijwilligers die de kinderen helpen bewegen én die ervoor zorgen dat de kinderen op een plezierige manier worden gestimuleerd om hun Engelse taalvaardigheid te bevorderen. Dit project sloot perfect aan bij mijn interesses (lesgeven, sport, en de Engelse taal) en binnen de kortste keren had ik een succesvol interview met de leidinggevende van Planet Citizens. Het aanmeldingsproces verliep heel soepel en hierbij ben ik uitstekend geholpen door zowel het ESC, het SIW, als Planet Citizens.

De kinderen en de docenten zijn heel dankbaar voor de hulp die we ze bieden
Foto 4
Werkzaamheden

Halverwege september arriveerde ik in Saint-Denis en sindsdien is de tijd voorbij gevlogen. Bij dit project zitten naast mij nog vijf andere vrijwilligers uit andere Europese landen, waarmee ik niet enkel werk maar ook woon (verdeeld over twee appartementen). We wonen in Franc Moisin, Saint-Denis, wat niet de meest aansprekende buurt is, maar waar we wel in direct contact staan met de bevolkingsgroep die we proberen te helpen aan de hand van ons project. Overigens zijn de appartementen voorzien van alle benodigdheden en hoeven wij hier als vrijwilligers uiteraard geen huur voor te betalen. Verder kan ik kosteloos gebruik maken van al het openbaar vervoer in Parijs en de aangrenzende gebieden en heb ik een uitstekende fiets tot mijn beschikking. Eén van de mooiste aspecten van dit werk is dat de kinderen en de docenten heel dankbaar zijn voor de hulp die we ze bieden. Ze zijn altijd enorm blij met de lessen, en de kinderen raken enthousiast over zowel taal als beweging. Mijn werk is overigens zeer gevarieerd, aangezien ik naast mijn werk in school ook actief ben bij de lokale bokslessen, tieners help met hun huiswerk, bordspelletjes speel in de mediatheek, en (pro-)actief deelneem aan vergaderingen en evenementen (allen in het Engels).

De mensen om mij heen zijn behulpzaam en vriendelijk
Foto 5
Tussenstand

Na tweeëneenhalve maand kan ik wel stellen dat mijn keuze om voor een halfjaar naar het buitenland te gaan een goede is geweest en dat ik blij ben dat ik dat aan de hand van het ESC/SIW heb gedaan. Het vrijwilligerswerk voldoet, de mensen om mij heen zijn behulpzaam en vriendelijk, en ik heb genoeg tijd voor het opbouwen van sociale contacten, het verkennen van de stad Parijs en de omliggende regio, en het werken aan mijn persoonlijke doelen (zoals het verbeteren van mijn Franse taalvaardigheid).