Je leert andere perspectieven zien door te praten met mensen uit hele andere culturen met andere zienswijzen.
Siw Roemenie 3
Op naar Roemenië

Hoi! Ik ben Tessa en ik heb 5 maanden vrijwilligerswerk gedaan in Craiova, een stad in Roemenie. Dit heb ik bij de organisatie Asociatia Comunitati pentru Tineret (ACT) gedaan. In het Nederlands betekent dit ‘vereniging voor jeugdgemeenschappen’. Dit is een ngo die als missie heeft om ontwikkelingsprogramma's voor jongeren te ontwikkelen en ondersteunen.

Mijn project heette ‘ACT on IT’. Dit project was ontwikkeld om het level van digitale vaardigheid te verhogen voor de doelgroep, maar ook voor de 10 vrijwilligers die meededen aan dit project, waaronder ik zelf.

De doelgroep waren leerlingen van de middelbare scholen van Craiova. We gingen naar ongeveer 5 verschillende scholen waarin we meerdere klassen lesgaven. We kwamen elke week terug bij dezelfde klassen waardoor we de leerlingen leerden kennen en echt dieper in konden gaan op het onderwerp van ons project.

We gingen naar ongeveer 5 verschillende scholen waarin we meerdere klassen lesgaven.
Siw Roemenie 2
Workshops geven aan scholieren

Het onderwerp van het project was digitale vaardigheid. Toen ik mij zelf opgaf om deel te nemen aan het project wist ik niet zo goed wat dit inhield. Digitale vaardigheid is eigenlijk een heel breed begrip. Het omvat veel verschillende competenties zoals bijvoorbeeld het onderscheiden van betrouwbaar nieuws tegenover ‘fake news’. Of hoe je je privacy online behoudt, of hoe je een sterk wachtwoord maakt. Kortom: Ik ben een stuk veiliger online dan dat ik voor mijn project was ;).

Het leuke van mijn project vond ik dat het niet nodig was dat je veel digitale ervaring had. Het doel van het project was juist om ook het level van de vrijwilligers op te hogen. Ik zat in een team met 9 anderen. Van te voren was ik nerveus dat ik een lastige tijd zou krijgen met het maken van vrienden. Ik zat goed fout want wat een geweldige mensen heb ik leren kennen!

Het heeft prachtige natuur met bergen, maar ook met natuurlijke thermische baden.
Siw Roemenie 1
Het leven in Craiova

Het project wat ik deed was via ESC (European Solidarity Corps). Dit is een platform waarop vrijwilligers vanuit heel Europa vrijwilligerswerk projecten kunnen vinden. De Europese Unie heeft hiervoor een beurs wat er voor zorgt dat ze iedereen die meedoet, GRATIS vrijwilligerswerk kan doen. Je krijgt maandelijks geld om eten mee te betalen en zelfs een beetje zakgeld. Ook word je vervoer heen en terug (bijvoorbeeld jouw vliegreis) en je accommodatie betaald. Dit zorgt ervoor dat iedereen gelijke kansen heeft om mee te doen aan zo’n project. Je leert mensen kennen uit heel Europa en zelfs ook uit partnerlanden van de EU zoals Georgië en Jordanië.

Craiova zelf was een leuke stad met vrijwilligers van meerdere organisaties. Er waren leuke barretjes waar we vaak naartoe gingen en mensen ontmoetten. Ik heb veel vriendschappen gemaakt met mensen uit heel Europa! Je leert andere perspectieven zien door te praten met mensen uit hele andere culturen met andere zienswijzen. Dit vind ik een van de waardevolste dingen die ik heb mogen meemaken.

Naast het project, waarbij we workshops over digitale vaardigheid maakten en deze ook uitvoerden, kregen we ook 2x per week Roemeense les. Deze les werd via onze organisatie geregeld en kregen we ook op kantoor. De lessen duurden ongeveer 1.5 uur en hierin leerden we woorden, zinnen en grammatica van de Roemeense taal. Het Roemeens is een Oost-Romaanse taal en verwant met andere talen zoals Frans, Italiaans en Spaans. Ik had op de middelbare school wel Frans gehad, maar toch was Roemeens compleet nieuw voor mij en een leuke uitdaging. We leerden de basis van het Roemeens en na een tijdje konden we ook al wat dingen zeggen en kleine gesprekjes voeren met locals. ‘Ce faci? Bine și tu?’= ‘Hoe gaat het? Goed, met jou?’
Van de Spaanse, Italiaanse en Franse uit ons team hoorde je dan af en toe tijdens de les wel ‘Oh ja dit woord is hetzelfde in mijn taal!’

Ook hebben we met de groep veel reisjes door Roemenië gemaakt. Op vrijdag of zaterdag ochtend pakten we vaak de trein van het station en zondagavond kwamen we dan weer terug. Roemenië is verrassend mooi! Het heeft prachtige natuur met bergen, maar ook met natuurlijke thermische baden. Ook de hoofdstad Bucharest hebben we bezocht en deze stad heeft erg veel te bieden zoals uitgaansgelegenheden en musea. In de periode dat ik in Roemenië was hebben we gelukkig ook niet veel van corona meegekregen. Er waren wel maatregelen maar dingen zoals restaurants of winkels zijn eigenlijk altijd wel open gebleven en van een lockdown is ook geen sprake geweest.

Ik zou echt iedereen aanraden om met ESC een vrijwilligersproject te doen! Je doet iets goeds voor de gemeenschap en je leert hier zelf ook heel veel van. Ik heb mezelf echt ontwikkeld op sociaal en professioneel vlak en ik heb vrienden gemaakt voor het leven!