Wiskunde en gymles geven in Kenia

We haalden water uit een put en stookten een vuurtje voor de douche!
Ik nam deel aan een groepsproject in Kenia en gaf gymles en poetste in ziekenhuizen.

Mijn avontuur was begonnen in Kenia. Met een vertraging van twee uur kwam ik aan op het vliegveld in Nairobi, waar een vrolijk lachende Keniaan me met een bordje met mijn naam stond op te wachten. Hij bracht me, samen met twee Koreanen, naar het KVDA Guesthouse, waar alle vrijwilligers overnachtten tot we naar ons eigen project gingen.

Ik dump mijn spullen en duik met drie andere meiden een ‘City Hoppa’-bus in. Onder het genot van swingende mambo-muziek rijden we richting het Giraffenpark en het Karen Blixen Museum. De volgende dag ontbijten we met witte boterhammen met suiker. Onze groep bestaat nu uit Deense, Nederlandse, Spaanse en Keniaanse jongens en meiden. Daar komen nog local volunteers bij. In totaal zijn er elf vrijwilligers voor ons project 'Education against Poverty' bij de basisschool Star Rays.

Ontbijten met pannenkoeken

De dag begint om half zes ’s ochtends. Mede-vrijwilliger Nina maakt me wakker en samen halen we water uit de put en stoken we een vuurtje voor een douche. Brrrr, wel meteen goed wakker! Na een ontbijt met pannenkoeken vertrekken we richting de school om les te geven, de andere vrijwilligers verven de school. We geven in twee verschillende klassen wiskunde en maken ook 'mönsters' met de passers die Christine meenam uit Denemarken.

We gaven wiskunde in verschillende klassen.
Afrikaanse tijd

Na de laatste les gymmen we buiten met de kinderen, omdat er geen docent is. We doen een tikspelletje en spelen trefbal. Na nog een potje voetbal in de warme zon lopen we moe weer terug naar huis. Op Afrikaanse tijd (een uur te laat) gaan we op bezoek bij een meisjesschool. Een mooie school, verschillende gebouwen, veel gras en bomen. Er staan grote stoelen voor ons klaar, zodat we tegenover de rijen vol met leerlingen zitten. We stellen onszelf voor en beantwoorden vragen. Als Christine vertelt dat ze een lerares is, vraagt een van de meiden of ze in Denemarken ook kinderen slaan op school. Christine zegt dat het zelfs verboden is, waarop alle meiden beginnen te klappen, joelen en schreeuwen. De leraren kijken wat minder blij en we moeten over iets anders praten.

De grote afscheidsdag

Na drie weken was het de grote afscheidsdag. Hoewel het project op sommige punten anders was dan verwacht, heb ik veel gedaan: de school geverfd, lesgegeven, aan de weg gewerkt, schoongemaakt bij een ziekenhuis, een paar scholen bezocht, huisbezoeken gedaan en vooral veel van de Keniaanse cultuur geleerd. Het was een geweldige ervaring en ik ga het mooie Kenia zeker missen!


Deel dit ervaringsverhaal