Nederland | Natuur

Heb jij interesse in geologie? Zet je dan in als vrijwilliger voor een geologieproject in de Drentsche Aa. Dit project vindt plaats van 23 juni 2018 tot 7 juli 2018 en biedt ruimte aan vijftien vrijwilligers. Dit project is onderdeel van de Summer School voor geologie studenten. Studenten van diverse Nederlandse universiteiten gaan onderzoek doen naar de overgebleven pingo ruïnes rondom Grollo. Lees snel verder voor meer informatie over de kosten, de werkzaamheden, de accommodatie en projectlocatie.

This product is currently out of stock and unavailable.

Let op: naast het inschrijfgeld betaal je ter plekke nog een lokale bijdrage van € 25.
Dit vrijwilligersproject richt zich op het onderzoeken van de pingo ruïnes in het gebied rondom Grolloo. Een pingo is een heuvel in het landschap waaronder zich een kern van ijs bevindt. Pingo’s komen alleen voor in gebieden met een zeer koud klimaat. 15.000 tot 12.000 jaar geleden had Nederland zo’n klimaat: een open landschap met een ijzige felle wind. In deze periode zijn de pingo’s ontstaan. Tegenwoordig vinden we daar nog de restanten van terug, onder andere in de vorm van kratermeren bij de Drentsche Aa. Samen met Nederlandse studententeams en lokale geïnteresseerden gaan de vrijwilligers veldonderzoek doen naar deze ruïnes. Naast veldwerk zullen de vrijwilligers ook onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in natuurgebied Drenthe Aa. De Summerschool wordt begeleid door universiteitsmedewerkers en Landschap Management Drenthe.
De groep vrijwilligers zal verblijven op camping Uteringskamp in Schoonloo. Dit is dezelfde locatie waar ook de studenten geologie overnachten. Vrijwilligers worden gevraagd een eigen tent, slaapmatje en slaapzak mee te brengen. Op het terrein is een hoofdtent beschikbaar om te koken. Kookgerei is aanwezig. Toiletten en douches zijn aanwezig op het kampeerterrein. Wifi is beschikbaar in de ‘excursieschuur’ van Staatsbosbeheer (naast de camping). Er worden fietsen beschikbaar gesteld om naar de werklocatie te gaan.
Het gebied ‘Drentsche Aa’ biedt een gevarieerd landschap aan bossen, heide en weiden met her en der een oud dorpje. Het is een perfect gebied om rond te wandelen en de diverse landschappen te bewonderen. Het gebied bevat ook veel water. De projectbegeleiders zullen tevens activiteiten organiseren voor de groep, bijvoorbeeld wadlopen, een bezoek aan Westerbork, de stad Groningen of de Hunebedden.
Er zijn twee partners in dit project. De eerste partner is Landschapsmanagement Drenthe, een regionale liefdadigheidsorganisatie die zich richt op het behoud van landschap en natuur. De tweede partner is Staatbosbeheer. Staatsbosbeheer ontwikkelt en beschermt het groene erfgoed (natuurgebieden) van ons land. Deze organisatie brengt natuur dichter bij de mensen, nu en in de toekomst. De Drentsche Aa is één van de natuurgebieden die Staatsbosbeheer beheert. De Summerschool Geologie 2018 is een unieke samenwerking tussen deze twee partijen waar SIW graag een bijdrage aan levert in de vorm van een internationaal vrijwilligersproject.
Het is het belangrijk om het volgende mee te nemen:
• Tent, slaapmatje en slaapzak
• Oude werkkleding
• Rubberen laarzen (werkgebied kan erg modderig zijn!)
• Hoge sneakers
• Dikke kleding om warm te blijven tijdens de zomerse regenbuien
Net als in eerdere jaren voeren de deelnemers activiteiten uit rondom het jaarlijkse thema. Dit jaar richt SIW zich op interculturele uitwisseling: ‘Connect with the local community!’. We willen de interactie tussen de internationale deelnemers en de lokale bevolking op en rond de projectlocatie stimuleren. Dit zal op een creatieve en leuke manier gebeuren!
Projectnaam

Pingo ruïne onderzoek Grolloo

Projectcode

SIW-1807

Land

Soort werk

Startdatum

23-6-2018

Einddatum

7-7-2018

Aantal vrijwilligers

15 (8 mannen en 7 vrouwen)

Leeftijd

18 t/m 60 jaar

Lokale bijdrage

€ 25 (Euro)

Taal

Heb je een vraag over dit project? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar en denken graag met jou mee!Deel dit project: