Bezoek de Online Infosessie (19.00 uur) op 28 mei

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten introduceert vernieuwingen!

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten introduceert dit jaar nieuwe projecten en sluit zich aan bij de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties. Door een focus op Europa, duurzaamheid en nieuwe projecten zoals het leren van een taal tijdens het buitenlandse verblijf en de mogelijkheid voor vrienden om samen te reizen, hoopt SIW meer jongeren naar het buitenland te laten reizen, net name nu er uitzicht is dat de grenzen weer open gaan.

De coronacrisis heeft non-profit organisaties die vrijwilligers helpen naar het buitenland te reizen hard geraakt, zo ook SIW Internationale Vrijwilligersprojecten. Omdat SIW strikt de overheidsregels volgt, waren de meeste van hun normale activiteiten niet mogelijk. In de afgelopen maanden heeft de organisatie daarom vernieuwingen uitgewerkt die in de loop van dit jaar doorgevoerd worden. “SIW is nog meer op duurzaamheid gaan focussen”, benadrukt Coen Wilms, voorzitter van SIW Internationale Vrijwilligersprojecten. Wilms: ”Bij ons en onze vrijwilligers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. SIW is sinds kort dan ook officieel partner van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We helpen onze vrijwilligers graag met het zoeken naar een project dat aansluit bij hun interesses, ook met betrekking tot een specifiek Sustainable Development Goal”.

Samen met een vriend(in) op taalreis in Europa

SIW richt zich vooralsnog op Europa, aangezien Europese landen waarschijnlijk de eerste zijn die weer vrijwilligers uit het buitenland toestaan. Vrijwilligerswerk binnen Europa biedt ook andere voordelen. Wilms: “Het betekent dat vrijwilligers met de trein of bus naar hun bestemming toe kunnen, wat niet alleen duurzamer is, maar het ook gemakkelijker maakt weer terug te keren in geval van nood.”

SIW hoopt eveneens op korte termijn een droom van veel jongeren uit te laten komen door vrijwilligerswerk samen met een vriend(in) aan te bieden, iets waar veel om wordt gevraagd. Voor sommige projecten kan dat zelfs zonder kosten, door subsidie van de Europese Unie.

Een andere toevoeging is de geplande opname van vrijwilligerswerk met nadruk op het leren van een nieuwe taal. “Wanneer je naar het buitenland gaat, zeker voor een langere tijd, is het leren van de lokale taal een belangrijk onderdeel om in contact te komen met de lokale bevolking”, zegt Wilms.

Impact maken
In het kader van al deze veranderingen en vernieuwingen introduceert SIW een nieuw logo en een nieuwe slogan. SIW startte in 1953 met een logo waarin een schep het harde werken symboliseerde dat verricht werd tijdens de Watersnoodramp. Die ramp was aanleiding voor de oprichting van de stichting. De doelgroep is veranderd en bewuster geworden. De veranderende jongere vrijwilliger zit veelal in een oriëntatiefase op studie of werken of overweegt een tussenjaar. Maar nog steeds willen de meeste vrijwilligers iets betekenen voor de internationale gemeenschap.‘Discover your impact abroad’ is de nieuwe slogan die dat benadrukt. Het kompas in het logo mag niet ontbreken. “Het kompas heeft voor ons meerdere betekenissen. Het symboliseert de meer dan 70 internationale bestemmingen die wij aanbieden, het ontdekkingsproces dat vrijwilligers doorlopen en de koers die SIW al meer dan 65 jaar als betrouwbare partner voor interculturele uitwisselingen vaart”, legt Wilms uit.

Het is onzeker hoe, wanneer en in welke mate vrijwilligerswerk en taalreizen in 2021 mogelijk zullen zijn, maar met deze vernieuwingen hoopt SIW veel nieuwe vrijwilligers naar het buitenland te helpen zodat zij nieuwe culturen kunnen ontdekken en meer leren over zichzelf en wat zij in de wereld kunnen betekenen.

Over SIW

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten bemiddelt al 67 jaar in internationaal vrijwilligerswerk, zonder winstoogmerk. SIW is een bemiddelingsorganisatie. Zij begeleidt en faciliteert van begin tot eind: van het maken van een keuze voor een vrijwilligersproject tot aan de voorbereiding en de afrondende evaluatie. Dat kan een individueel- of groepsproject zijn of een project met subsidie van de EU (European Solidarity Corps). SIW organiseert ook zelf projecten in Nederland voor buitenlandse vrijwilligers, samen met partners als Staatsbosbeheer, het asielzoekerscentrum in Emmen en Emmaus Haarzuilens. De organisatie van SIW bestaat uit circa 75 enthousiaste vrijwillige medewerkers, ondersteund door een parttime beroepskracht vanuit een kantoor in het hart van Utrecht. Zowel bij de organisatie van de projecten als bij het beheer van het kantoorpand speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol.

Impact van corona op buitenlands vrijwilligerswerk

Na het uitbreken van de coronacrisis heeft SIW in maart 2020 vrijwilligers uit de hele wereld teruggehaald naar Nederland. In de zomer van 2020 zijn slechts mondjesmaat vrijwilligers uitgezonden naar ‘gele’ landen in Europa. Van de Nederlandse projecten is er in de zomer van 2020 slechts één doorgegaan.

SIW volgt de richtlijnen van de WHO, het RIVM en van hun partnerorganisaties. Voor dit moment betekent dit dat zij geen vrijwilligers uitzenden. SIW gebruikt deze periode van ‘relatieve luwte en rust’ om haar dienstverlening aan te scherpen. Ze zetten in op een aantal vernieuwingen om SIW robuuster naar de toekomst te maken, in samenwerking met partners en met nadruk op duurzaamheid. Om daarmee voorbereid te zijn op mogelijk blijvende veranderingen en relevant te blijven voor hun doelgroep. In tijden van corona, maar ook daarna. Zodra het weer mag en kan, staat SIW klaar om jongeren een mooi avontuur te laten beleven!