Welk land past bij mij?

De eerste stap is gezet! Je hebt de keus gemaakt om vrijwilligerswerk te doen. Maar nu? Welk project zou je willen doen en waar?

Als je als even hebt rondgekeken op de website van SIW heb je waarschijnlijk al gezien dat er veel projecten aangeboden worden met thema’s zoals cultuur, natuur, sociaal en onderwijs. Maar een keuze maken tussen al deze projecten is niet altijd even makkelijk. Wat helpt is om te bedenken of een continent, of nog specifieker een land, je voorkeur heeft. Dit maakt je zoekgebied al een stuk kleiner.

SIW heeft projecten in Europa (waaronder Nederland), Azie, Afrika, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. Om je keus iets makkelijker te maken kun je eerst naar een aantal praktische dingen kijken zoals het weer. Het is natuurlijk afhankelijk van de periode waarin je gaat en welke regio, maar over het algemeen hebben Afrika, Azie, het zuidelijke deel van Noord-Amerika en Latijns-Amerika (in de landen waar SIW projecten heeft) de warmste klimaten.

Hou daarnaast ook rekening met de taal. Met Engels red je je in de meeste landen wel, maar er zijn bijvoorbeeld landen in Latijns-Amerika waar Spaans en Portugees de voertaal is. Mocht je die taal nog niet beheersen maar hier wel graag een project willen doen, dan zijn er ook opties om vrijwilligerswerk te combineren met een taalcursus.

Naast deze praktische zaken is het nog belangrijker om te kijken naar wat je leuk lijkt. Misschien dat je altijd al eens benieuwd bent geweest naar de Afrikaanse cultuur, hou je van Aziatisch eten, wil je graag een natuurpark bezoeken in Noord-Amerika of reis je liever met de trein dan het vliegtuig. Een voor- en tegenlijstje kan helpen om hier een keus in te maken. Hierin kun je ook meenemen welk project je het meeste aanspreekt. Als je twijfelt tussen twee landen maar het ene land heeft een project dat je net wat meer aanspreekt, kan dit net de doorslag geven.

Vrijwilligerswerk is een avontuur op zich, je ontmoet nieuwe mensen, je leert een andere cultuur kennen en draagt jouw steentje bij op een plek waar ze je hulp goed kunnen gebruiken. Dus welke bestemming het ook wordt, een verkeerde keuze bestaat niet.
Ben je er na het lezen van deze blog nog niet uit of heb je nog vragen? Geen zorgen. SIW heeft regio-specialisten die je graag verder helpen om een land en project te vinden dat bij je past.