Wil je internationaal vrijwilligerswerk doen, maar zijn jouw financiële middelen beperkt? Via het EVS jongerenprogramma (18 t/m 30 jaar) kan je voor twee tot twaalf maanden gesubsidieerd vrijwilligerswerk in Europa doen. Bekijk de mogelijkheden van onze EVS-projecten.

Dit is EVS

EVS (European Voluntary Service) is onderdeel van het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Via dit programma kun je 2 tot 12 maanden vrijwilligerswerk in Europa doen, waarbij vrijwel alle onkosten worden vergoed! Dit programma is speciaal voor jongeren ouder dan 18 jaar en niet ouder dan 30 jaar. Door heel Europa zijn honderden organisaties en projecten die met EVS’ers werken. De mogelijkheden en thema’s zijn zeer divers: van natuurbescherming tot sportprogramma’s en muziekscholen en met doelgroepen van onder andere kinderen, dove jongeren, ouderen, minderheden, scholen en dieren.

European Voluntary Service bijna kosteloos mogelijk!

  • Je reiskosten worden voor ongeveer 90% vergoed
  • Er wordt woonruimte voor je geregeld en je eetkosten worden vergoed
  • Er wordt een aanvullende zorgverzekering voor je afgesloten
  • Bovendien ontvang je elke maand zakgeld dat je vrij mag besteden

Waarom biedt de Europese Unie dit aan?

Erasmus+ is het uitgebreide Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Zo kan je via dit programma ook studeren of werken in het buitenland. EVS is de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in Europa. De EU wil met het Erasmus+ programma de uitwisseling en kennis tussen Europese jongeren stimuleren. Aan de basis staat de gedachte dat ervaringen zoals EVS van cruciaal belang zijn om mensen – ongeacht hun leeftijd of achtergrond – de kans te geven zich voortdurend te ontwikkelen.

Wat verwacht de Europese unie van jou?

Het belangrijkste is dat je gemotiveerd en enthousiast bent! Je hebt geen speciale vooropleiding of werkervaring nodig. Vaak krijg je op het project zelf de kans om aan specifieke vaardigheden te werken. Wel wordt er een bepaalde mate van zelfstandigheid verwacht en zijn er een aantal trainingen die je bijwoont, aan het begin en halverwege je verblijf in het buitenland. Deze trainingen zijn leerzaam en je maakt contacten met andere EVS'ers. Dit zorgt voor een nuttig en leuk netwerk tijdens je verblijf!

Nog even samengevat:

  • Je wilt minimaal 6 tot maximaal 12 maanden vrijwilligerswerk in een Europees land verrichten
  • Je bent tussen de 17 en 30 jaar;
  • Je hebt geen speciale vooropleiding of werkervaring nodig;

Erasmusplus_logo

Zo werkt het

Omdat een EVS project grotendeels door de Europese Unie (EU) betaald wordt, moet er eerst altijd een subsidieaanvraag bij de EU ingediend worden. Met deze subsidieaanvraag wordt goedkeuring aan de EU gevraagd voor jouw project. Je kan je voorstellen dat het vinden van een project, het indienen van de subsidieaanvraag en het wachten op de uitslag, tijd kost. Bovendien geeft de EU drie vaste momenten per jaar de mogelijkheid om een subsidieaanvraag in te dienen. De volgende deadline voor subsidieaanvragen is. Omdat het wachten op de uitslag dan nog een paar maanden duurt, kan je vanaf ongeveer weg. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar het fijne is dat je nog veel tijd hebt om een leuk en geschikt project te vinden! In de volgende stappen kan je lezen hoe je je kunt aanmelden bij ons en hoe je kan beginnen met het zoeken van een project.

Kan je niet meer zo lang wachten en wil je eerder vrijwilligerswerk doen? Laat het ons dan ook weten! Soms zijn er projecten beschikbaar die al wel subsidie ontvangen maar nog geen vrijwilliger hebben en kan je al eerder op dit project aan de slag. Of bekijk regulier (niet-EVS) vrijwilligerswerk.

Via het formulier links op de website kan je je aanmelden. Een mentor van SIW zal zo snel mogelijk contact met je opnemen en een kennismakingsgesprek met je inplannen. Tijdens dit gesprek zullen de mogelijkheden besproken worden en kan je al je vragen stellen.

Als het kennismakingsgesprek van beide kanten positief verlopen is en je wilt nog steeds graag op avontuur, kan je je inschrijven bij SIW. Dit heeft meerdere voordelen. Allereerst krijg je een mentor toegewezen (vaak dezelfde als die je tijdens het kennismakingsgesprek hebt leren kennen) die je helpt een leuk en geschikt project uit te zoeken en je vragen beantwoordt. Daarnaast krijg je via SIW toegang tot een actuele database van organisaties in het buitenland die op zoek zijn naar een vrijwilliger. Tot slot heb je als je met EVS wilt starten, een organisatie in Nederland nodig die als het ware garant voor je staat. SIW is hierbij een betrouwbare keuze! Voor deze voordelen vragen wij wel een borg van €155,-, maar die krijg je volledig terug als je daadwerkelijk op een project aan de slag bent gegaan.

Het zoeken van een project kan je zien als het solliciteren naar een baan. Zo kan je reageren op oproepen van organisaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger, of kan je zelf organisaties benaderen met de vraag of ze een vrijwilliger kunnen gebruiken. Verreweg het makkelijkste is hierbij om organisaties te benaderen die al eerder door de Europese Unie goedgekeurd zijn als EVS organisatie. Een overzicht van deze organisaties kan je in deze database vinden: europa.eu/youth/evs_database

Deze database is alleen erg groot en helaas niet altijd up-to-date. Gelukkig kan je via SIW toegang krijgen tot een kleinere database waarin alleen actuele vacatures staan. Daarnaast heeft SIW goed contact met veel partnerorganisaties in Europa. Deze partnerorganisaties sturen vaak een bericht naar SIW als ze op zoek zijn naar een vrijwilliger, welke wij natuurlijk weer naar jou doorsturen! Dit kan erg helpen bij het vinden van een project.

Als je een project hebt gevonden dat bij je past, regelen wij verder de subsidieaanvraag voor je. Wij zorgen dat deze voor de deadline (de volgende is 1 oktober 2015) wordt ingediend.

Ongeveer twee maanden na de subsidiedeadline, hoor je of de subsidie wordt toegekend. Gelukkig is dit bijna altijd het geval en kan je nu dus echt je tas gaan pakken! Voor vertrek krijg je nog een training in Nederland zodat je op alles bent voorbereid.

Je belangrijkste bezigheid in het buitenland, is natuurlijk je EVS project! Daarnaast krijg je twee keer (aan het begin en halverwege) een training ter plaatse met bijvoorbeeld tips en tricks om het beste uit je EVS avontuur te halen. Ook krijg je ter plaatse een mentor toegewezen die je begeleidt. Tot slot heb je natuurlijk vanuit SIW een mentor waar je maandelijks contact mee hebt en met wie je ervaringen en vragen kan delen.

Na afloop heb je een afrondend gesprek met je mentor van SIW. Daarnaast verwacht de EU dat je een evaluatie schrijft. Dit verslag is verplicht om je EVS project te kunnen afronden, maar natuurlijk helpt de organisatie in het buitenland en SIW je hierbij.

Wij zijn ook benieuwd hoe je EVS avontuur geweest is! En graag delen wij dit op onze website. EVS is een erg onbekend programma in Nederland. Jouw verhaal kan helpen om ook andere jongeren enthousiast te maken en op EVS avontuur te gaan!

Aanmelden

Start snel jouw eigen EVS avontuur! Als je onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.