Wil je internationaal vrijwilligerswerk doen, maar zijn jouw financiële middelen beperkt? Via het EVS jongerenprogramma (17 t/m 30 jaar) kan je voor twee tot twaalf maanden gesubsidieerd vrijwilligerswerk in Europa doen. Bekijk de mogelijkheden van onze EVS-projecten.

Dit is EVS

EVS (European Voluntary Service) is onderdeel van het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Via dit programma kun je 2 tot 12 maanden vrijwilligerswerk in Europa doen, waarbij vrijwel alle onkosten worden vergoed! Dit programma is speciaal voor jongeren ouder dan 17 jaar en niet ouder dan 30 jaar. Door heel Europa zijn honderden organisaties en projecten die met EVS'ers werken. De mogelijkheden en thema's zijn zeer divers: van natuurbescherming tot sportprogramma's en muziekscholen en met doelgroepen van onder andere kinderen, dove jongeren, ouderen, minderheden, scholen en dieren.

European Voluntary Service bijna kosteloos mogelijk!

  • Je reiskosten worden ~ 90% vergoed
  • Er wordt woonruimte voor je geregeld en je eetkosten worden vergoed
  • Er wordt een aanvullende zorgverzekering voor je afgesloten
  • Bovendien ontvang je elke maand zakgeld dat je vrij mag besteden

Belangrijke informatie voor EVS-deelnemers: je kunt tot 26 april 2018 (subsidie deadline) via SIW uitgezonden worden voor de duur van 2 tot 12 maanden. Daarna gaat de rol van SIW als EVS-zendorganisatie zeer waarschijnlijk verdwijnen. Dit is het gevolg van een wijziging in het systeem van de Europese database voor EVS-projecten. Vanaf 1 mei zijn alle projecten uitsluitend te vinden in de database van de European Solidarity Corps (ESC). SIW wacht momenteel af hoe de rol als een mogelijke EVS-supportorganisatie eruit gaat zien om daarmee de begeleiding van EVS-vrijwilligers voort te kunnen zetten.

Aanmelding via SIW is nog steeds mogelijk. We zullen je vervolgens per email op de hoogte houden. Registreer je echter ook gelijk bij de site van de European Solidarity Corps Portal , aangezien dat sinds januari 2018 verplicht is. 

We werden een soort internationale familie!

Waarom biedt de Europese Unie dit aan?

Erasmus+ is het uitgebreide Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Zo kan je via dit programma ook studeren of werken in het buitenland. EVS is de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in Europa. De EU wil met het Erasmus+ programma de uitwisseling en kennis tussen Europese jongeren stimuleren. Aan de basis staat de gedachte dat ervaringen zoals EVS van cruciaal belang zijn om mensen – ongeacht hun leeftijd of achtergrond – de kans te geven zich voortdurend te ontwikkelen. Let op: SIW zendt niet naar alle landen binnen de EU uit. Alleen landen met een eigen National Agency komen in aanmerking.

Wat verwacht de Europese Unie van jou?

Het belangrijkste is dat je gemotiveerd en enthousiast bent! Je hebt geen speciale vooropleiding of werkervaring nodig. Vaak krijg je op het project zelf de kans om aan specifieke vaardigheden te werken. Wel wordt er een bepaalde mate van zelfstandigheid verwacht en zijn er een aantal trainingen die je bijwoont, aan het begin en halverwege je verblijf in het buitenland. Deze trainingen zijn leerzaam en je maakt contacten met andere EVS'ers. Dit zorgt voor een nuttig en leuk netwerk tijdens je verblijf!

Nog even samengevat:

  • Je wilt minimaal 2 tot maximaal 12 maanden vrijwilligerswerk in een Europees land verrichten
  • Je bent ouder dan 17 jaar en niet ouder dan 30 jaar;
  • Je hebt geen speciale vooropleiding of werkervaring nodig;

Erasmusplus_logo

Zo werkt het

Een EVS project wordt grotendeels door de Europese Unie (EU) betaald. Daarom moet eerst een subsidieaanvraag bij de EU ingediend worden. De EU heeft drie vaste momenten per jaar de mogelijkheid om een subsidieaanvraag in te dienen. De volgende deadline voor subsidieaanvragen is 4 oktober 2018. Omdat het verwerken van de subsidieaanvraag in Brussel dan nog een paar maanden duurt, kan je vanaf januari 2019 weg. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar het fijne is dat je de tijd hebt om een leuk en geschikt project te vinden en je voor te bereiden!

In de volgende stappen lees je hoe je aanmelding verloopt en hoe je kan beginnen met het zoeken van een project.

Kan je niet meer zo lang wachten en wil je eerder vrijwilligerswerk doen? Laat het ons dan ook weten! Soms zijn er projecten beschikbaar die al wel subsidie ontvangen maar nog geen vrijwilliger hebben en kan je al eerder op dit project aan de slag. Of bekijk regulier (niet-EVS) vrijwilligerswerk.

Via het formulier links onderaan op de website meld je je aan. Een mentor van SIW zal zo snel mogelijk contact met je opnemen en een kennismakingsgesprek met je inplannen. Tijdens dit gesprek zullen de mogelijkheden besproken worden en kun je al je vragen stellen.

Als het kennismakingsgesprek van beide kanten positief verlopen is en je wilt nog steeds graag op avontuur, kan je je inschrijven voor EVS via SIW. Dit heeft meerdere voordelen. Allereerst krijg je een betrokken mentor toegewezen (meestal dezelfde die je tijdens het kennismakingsgesprek hebt leren kennen) die je helpt een leuk, geschikt project uit te zoeken en je vragen beantwoordt, vooraf en tijdens je project. Daarnaast krijg je via SIW mails van partnerorganisaties uit alle EVS-landen die actueel en specifiek op zoek zijn naar een vrijwilliger.

Tot slot heb je als je met EVS wilt starten, een organisatie in Nederland nodig die als het ware garant voor je staat (een zendorganisatie). SIW is hierbij een betrouwbare keuze. Voor deze voordelen en vanwege de tijd die onze vrijwillige EVS-mentoren besteden aan het proces, vragen wij een borg van € 155. Deze borg krijg je volledig terug zodra je een maand op een project aan de slag bent gegaan!

Het zoeken van een project kan je zien als het solliciteren naar een baan. Zo kan je reageren op oproepen van organisaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger, of kan je zelf organisaties benaderen met de vraag of ze een vrijwilliger kunnen gebruiken. Het gemakkelijkste is hierbij om organisaties te benaderen die al eerder door de Europese Unie goedgekeurd zijn als EVS organisatie. Een overzicht van deze organisaties kan je in deze database vinden: europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en 

Deze database is erg groot en helaas niet altijd up-to-date. Gelukkig zijn er andere manieren om actuele vacatures te vinden, zoals via een kleinere database, waar je in je kennismakingsgesprek ook over zult spreken.  SIW heeft daarnaast goed contact met meer dan partnerorganisaties in heel Europa. Deze partnerorganisaties sturen met grote regelmaat een bericht naar SIW als ze op zoek zijn naar een EVS-vrijwilliger. Dit noemen wij 'open calls' en deze sturen we altijd z.s.m. door naar zoekende EVS'ers. Dit kan enorm helpen bij het sneller vinden van een leuk project!

Als je een project hebt gevonden dat bij je past en jullie contact verloopt positief, regelen wij de subsidieaanvraag voor je. Wij zorgen dat deze voor de deadline (de volgende is 4 oktober 2018) is ingediend. Dit betekent dat je project 1 maand eerder gevonden en 'gematcht' moet zijn.

Ongeveer twee maanden na de subsidiedeadline, krijgen wij en jij bericht over de subsidie. Gelukkig gaat dit bijna altijd goed en kan je nu dus echt je tas pakken! Voor vertrek krijg je een training in Nederland zodat je op alles bent voorbereid. Deze training wordt verzorgd door het NJI. Deze organisatie voert, in opdracht van de twee betrokken ministeries, de taken uit die horen bij een Nationaal Agentschap voor Erasmus+.

Je belangrijkste bezigheid in het buitenland is natuurlijk je EVS project, waar je tussen de 30-36 uur per week aan besteedt. Daarnaast krijg je twee keer (aan het begin en halverwege) een training ter plaatse met tips om het beste uit je EVS-tijd te halen en andere EVS'ers in het land te leren kennen. Je leert de taal steeds steeds beter, leert jezelf kennen en jezelf overtreffen! Ter plaatse krijg je een mentor toegewezen die je begeleidt. Tot slot heb je natuurlijk vanuit SIW een mentor waar je maandelijks contact mee hebt en met wie je ervaringen en vragen kan delen.

Na afloop heb je een afrondend gesprek met je mentor van SIW. Daarnaast verwacht de EU dat je een evaluatie schrijft. Dit verslag is nodig om je EVS project af te ronden.

Ben je terug van EVS? Wij zijn benieuwd hoe je EVS avontuur is geweest en graag delen wij dit op onze website. EVS is niet zo bekend in Nederland. Jouw verhaal helpt om ook andere jongeren bekend te maken met EVS. Neem contact met ons op als je jouw verhaal wilt vertellen.

Aanmelden

Start snel jouw eigen EVS avontuur! Als je onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.