Bezoek de SIW Infodag op 23 maart

Onze werkwijze

Zo werkt het: van aanmelden tot evaluatie

Deelnemen aan een internationaal vrijwilligersproject is een unieke ervaring, maar het is ook een keuze die voorbereiding vraagt. SIW wil graag transparant zijn over de voorbereidingen van een vrijwilligersproject. Zo voorziet SIW in een aantal zaken. We proberen je zoveel mogelijk te helpen met de voorbereiding van jouw buitenlandavontuur. Daarnaast zijn er ook een aantal reisvoorbereidingen die je zelf regelt. We begrijpen dat er veel is waar je aan moet denken voordat je op reis gaat. Daarom hebben we op deze pagina alle stappen van aanmelden tot evaluatie overzichtelijk op een rij gezet.

Aanmelden

De eerste stap richting internationaal vrijwilligerswerk zet je zelf. Neem een kijkje in ons projectenaanbod en meld je aan voor jouw droomproject. Je kunt kiezen voor een Groepsproject, een Wereld-basis-project of ESC. Weet je nog niet helemaal zeker wat je wil? Neem contact met ons op of kom naar onze Infodag en laat je inspireren.

Bemiddeling en plaatsing

SIW is een bemiddelingsorganisatie. Dat betekent dat wij het contact leggen tussen jou en een organisatie in het buitenland die het project organiseert. Wij zorgen ervoor dat je geplaatst wordt op het door jouw gekozen project. Mocht dit niet lukken, dan kijken we samen met je mee naar geschikte alternatieven.

Richtlijnen projecten met kinderen

Heb je je ingeschreven voor een project waarbij je gaat werken met kinderen, dan wordt er van je verwacht dat je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvraagt. Kijk voor meer informatie over de VOG op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie . Daarnaast onderschrijft SIW de richtlijnen van het Better Care Network over het werken met kinderen. Kinderen zijn kwetsbaar, dus SIW zegt alleen ja tegen langdurige, verantwoorde projecten wanneer het gaat om kinderen. [siw_pagina_lightbox link_tekst=”Lees meer over ons beleid.” pagina=”kinderbeleid”]

Afbeelding Verticaal Olifant
Nice 17 069 Kuromatsunai 32 985x1024

Voorbereiding

Wanneer je een project gaat doen buiten Europa of wanneer je jonger bent dan achttien, is het volgen van een voorbereidingsdag (onderdeel van de Infodag) verplicht. In alle andere gevallen wordt het aangeraden. Deze voorbereiding wordt georganiseerd door SIW. Tijdens deze dag krijg je algemene informatie over wat je van een project kan verwachten en zijn er regiospecialisten aanwezig die je veel kunnen vertellen over het land waar je graag heen wilt. Daarnaast krijg je adviezen over waar je op moet letten om gezond te blijven tijdens je verblijf in het buitenland.

Reisadviezen

Kijk zelf altijd voordat je een project kiest naar het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ga hiervoor naar de website Nederland Wereldwijd . Als er voor jouw bestemming een negatief reisadvies is afgegeven, dan kun je jezelf niet verzekeren. Dit betekent dat je reisverzekeraar de kosten niet vergoedt in het geval jij naar Nederland moet terugkeren tijdens een verslechterde reissituatie. SIW zendt in principe geen vrijwilligers uit naar gebieden met een oranje of rood reisadvies.

Infosheets project

Uiterlijk twee weken voor het project ontvang je via SIW een infosheet over het project. Hierin vind je onder andere een reisbeschrijving vanaf de grote steden naar het project.

Regelen van de internationale reis

De reis naar het project regel én betaal je zelf. Zodra je van SIW bericht hebt gehad over je plaatsing, kun je de tickets naar je bestemming boeken. Heel leuk! Maar helaas zorgt reizen ook voor CO2 uitstoot. Wat kun jij doen? Er zijn vele alternatieven voor vliegen. Vindt jouw project plaats in Europa, overweeg dan de bus of de trein te pakken. Zo is de reis zelf al een avontuur op zich én het is beter voor het milieu. Reis je richting Azië, Afrika of Latijns-Amerika en heb je geen andere keuze? Kies dan voor een directe vlucht (minder milieubelasting en geluidsoverlast), kies voor vliegtuigmaatschappijen met een moderne vloot en compenseer op deze manier.

Bij steeds meer vliegmaatschappijen kun je kiezen voor CO2 compensatie. Bij Fly Green wordt dat automatisch voor je gedaan. Ook kun je via hen compenseren als je niet via hen boekt.

Mocht je gebruik maken van Expedia of Booking.com, dan stellen wij het op prijs als je via Sponsorkliks wilt boeken en daarbij SIW wilt sponsoren. Het kost je niets extra maar helpt SIW haar diensten goedkoop aan te bieden.

Paspoort en visum

Voor een aantal landen in Europa is een geldige identiteitskaart voldoende. Buiten Europa heb je vaak een visum nodig. Kijk op de website van Nederland Wereldwijd wat de actuele visumeisen zijn. Wanneer je voor het verkrijgen van een visum een officiële uitnodiging nodig hebt, ontvang je deze via SIW. Via CIBTvisas biedt SIW met korting een visumaanvraag aan. De visumaanvraag kan enkele weken duren, dus schrijf je op tijd in voor een project!

Reisverzekering

We raden je aan om voor de reis van en naar het project en voor de vrijetijdsbesteding gedurende het project zelf een reisverzekering en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is belangrijk een verzekering af te sluiten die ook voor vrijwilligerswerk geldt, aangezien lang niet alle reisverzekeringen hierop dekking geven. SIW werkt samen met JoHo . Deze organisatie heeft veel ervaring met het verzekeren van vrijwilligers die in het buitenland werkzaamheden gaan verrichten.

Concf 031 Riom 2
Afrika Caravan Project 1

Gezond op reis

Laat je door de GGD goed informeren over eventuele inentingen en alles wat je moet weten om gezond te blijven tijdens je reis. Tijdens de voorbereiding op de Infodag wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Bij je zorgverzekeraar kan je een EHIC-kaart aanvragen, je hebt daarmee recht op noodzakelijke medische zorg tijdens je vakantie in Europa.

Begeleiding tijdens jouw project

Tijdens het project blijft SIW voor je klaar staan. We houden goed in de gaten of de kwaliteit van onze projecten op peil blijft. Heb je vraag aan SIW tijdens het project? Je kunt altijd contact opnemen met onze kantoormedewerkers.

Evaluatie: geef je ervaringen door

Na afloop van het project evalueren we met jou hoe het project is gegaan. De informatie uit deze evaluaties gebruiken we om onze voorbereiding te verbeteren en daarnaast adviseren we de organisatoren over de eventuele verbetering van het project.

Kwaliteitstoets van projecten & organisaties

We monitoren continu de kwaliteit van de projecten en organisaties. Zo screenen we vooraf het projectenaanbod op vrijwilligersprojecten met kinderen en we gebruiken de evaluaties van jouw voorganger(s) om de kwaliteit te bewaken. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je bij een betrouwbare organisatie terechtkomt.