"Het is ontzettend leerzaam om met zoveel verschillende mensen om te gaan, iedereen gemotiveerd te houden en te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Daarnaast zie je hoe de groep zich ontwikkelt, een prachtig proces om van zo dichtbij mee te mogen maken."

Diederik (Projectbegeleider in Friesland)
Tijdens een internationaal vrijwilligersproject in Nederland verricht een enthousiaste groep vrijwilligers vanuit verschillende landen vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke partnerorganisatie. De vrijwilligers werken en leven samen gedurende het hele project. Via een vrijetijdsprogramma krijgt de groep de kans elkaar en Nederland beter te leren kennen.

Een internationaal vrijwilligersproject in Nederland ziet er als volgt uit:
Europa - Nederlandse Projecten - Haring happende Italianen Groningen

 • De groep bestaat gemiddeld uit 10 tot 20 vrijwilligers.
 • En wordt begeleidt door 2 getrainde Nederlands projectbegeleiders.
 • De deelnemers werken gemiddeld 6 uur per dag, 5 dagen per week.
 • De projecten nemen om en nabij 2 weken in beslag.
 • En de projecten vinden voornamelijk – maar niet uitsluitend - in de zomer plaats.

SIW streeft met het organiseren van internationale vrijwilligersprojecten verschillende doelen na. De deelnemende jongeren kunnen op deze manier de Nederlandse cultuur en de culturen van de andere deelnemers leren kennen. Op deze manier hopen wij vooroordelen tegen te gaan en begrip en tolerantie te vergroten. Zo organiseren wij uitstapjes naar typisch Nederlandse plekken (bijvoorbeeld het Anne Frankhuis) en zorgen we voor contact tussen de vrijwilligers en de plaatselijke bevolking. Wij streven ernaar om maatschappelijke vraagstukken met elkaar te bespreken om zo bewustwording te creëren en maatschappelijke betrokkenheid te vergroten.

"Ervaring, zelfvertrouwen, voldoening en nieuwe doelen! Er onzeker instappen en eindigen met een positieve evaluatie van de deelnemers en dan denken: "Ik kan het dus wél!!"

Evelien (Projectbegeleider in Utrecht)
Als begeleider van een Nederlands project ben je samen met een andere begeleider twee weken lang verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het project. Tot je taken behoort onder andere:

 • Het motiveren van de internationale deelnemers
 • Het bewaken van het budget
 • Het organiseren van activiteiten in de avonden en weekenden. Dit kan je natuurlijk samen met de groep vrijwilligers oppakken, maar als begeleider pak jij de leiding
 • Het begeleiden van het groepsproces
 • En natuurlijk werk je gewoon mee met de groep tijdens de werkactiviteiten!

Als begeleider ben je belangrijk voor het internationale vrijwilligersproject en voor SIW. Wij bieden jou met deze uitdaging:

 • De kans om je organisatorische en leidinggevende vaardigheden verder te ontwikkelen
 • Een unieke ervaring om een internationale groep aan te sturen
 • Deskundige training en begeleiding voor en tijdens het project
 • Een uitdagende, gezellige en leuke (gratis) vakantie in Nederland
 • Een sterke aanvulling op jouw CV

Klinkt dit voor jou als muziek in de oren en herken je jezelf in het volgende profiel, dan ben jij onze kandidaat!

 • Je bent enthousiast, positief en initiatiefrijk
 • Je bent zelfstandig, maar functioneert ook goed in een groep
 • Je bent sociaal sterk en beschikt over een flinke dosis inlevingsvermogen
 • Je bent een organisatorische spin in het web en je bent in staat leiding te geven
 • Je kunt je goed uitdrukken in het Engels
 • Je bent bezig met of hebt een afgeronde HBO/WO opleiding

Natuurlijk gooien we je niet zomaar in het diepe; SIW zorgt voor een gedegen voorbereiding zodat jij klaar bent om aankomende zomer als begeleider te starten. Voorafgaand aan het project ontvang je van ons uitgebreide informatie over het begeleiden. Ook krijg je een SIW-mentor toegewezen die gedurende het project bereikbaar is om eventuele vragen te beantwoorden en die betrokken is bij het verloop van je project. Daarnaast neem je deel aan het begeleidersweekend (begin juni). Voor dit weekend hebben de SIW-trainers een uitgebreid programma met trainingen waardoor je voorbereid wordt op je taak als begeleider.

Voor het organiseren van de vrijwilligersprojecten in Nederland is SIW altijd op zoek naar maatschappelijke organisaties die wel een paar extra (internationale) handen kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een groep van 8 tot 20 internationale vrijwilligers en twee Nederlandse begeleiders die voor 2 weken naar uw organisatie komen om vrijwilligerswerk te doen.

In het verleden heeft SIW succesvol samengewerkt met o.a. de volgende organisaties:

Benieuwd hoe zo’n project in z’n werk gaat? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Bent u enthousiast geworden? SIW is het hele jaar door op zoek naar enthousiaste maatschappelijke organisaties die samen met ons willen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een samenwerking in de zomer van 2016 of 2017.
Als u geïnteresseerd bent in een samenwerking komen wij graag bij u langs voor een oriënterend gesprek! U kunt contact opnemen met nederland@siw.nl of bellen naar [siw_algemene_informatie type="telefoon"].

Ook in de zomer van 2017 staan weer een aantal Nederlandse projecten op stapel. In de provincies Drenthe, Utrecht, Friesland en Gelderland zullen internationale vrijwilligers de handen uit de mouwen steken en ondertussen kennismaken met ons land. Net als in eerdere jaren voeren de deelnemers ook activiteiten uit rondom het jaarlijkse thema. Dit jaar richt SIW zich op duurzaamheid en milieu. De 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties vormt de basis voor dit thema. Deze agenda bevat 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) die zich onder andere richten op het bestrijden van armoede en honger en het streven naar gendergelijkheid en aandacht voor klimaat. We willen de deelnemers uitdagen om creatieve acties te organiseren om aandacht te vragen voor deze duurzaamheidsdoelstellingen.

De volgende projecten vinden plaats in 2017:

EMMA centrum Utrecht
Het EMMA centrum in Utrecht zet zich in voor werelddoelen en laat zich onder andere inspireren door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het EMMA centrum streeft naar tolerantie, gelijke rechten en een duurzame omgang met onze aarde. Het gebouw waarin het EMMA centrum is gevestigd is redelijk verouderd en heeft een opknapbeurt nodig. De deelnemers zullen daarbij een handje gaan helpen. De werkzaamheden zijn onder andere verven en tuinieren.
Data
9 t/m 23 juli 2017
Deelnemers
12
Locatie
Utrecht, provincie Utrecht
Soort werkzaamheden
Uitvoeren van handmatige tuin- en kluswerkzaamheden
Partnerorganisatie
EMMA centrum
AZC Gezinslocatie Emmen
De vrijwilligers gaan helpen met de zomeractiviteiten voor de kinderen tussen de 4 en 12 jaar in het asielzoekerscentrum. Deze kinderen nemen een groot deel van het jaar deel aan een schoolprogramma en in de maanden juli en augustus is er een kleine zomervakantie. In deze periode organiseert de groep creatieve vrijwilligers in samenwerking met partner COA Emmen activiteiten en spellen.
Data
22 juli t/m 5 augustus 2017
Deelnemers
15
Locatie
Emmen, provincie Drenthe
Soort werkzaamheden
Organiseren van kinderactiviteiten
Partnerorganisatie
COA Emmen
Staatsbosbeheer Drenthe - Oudemolen

Het gebied 'Drentsche Aa' biedt een gevarieerd landschap aan bossen, heide en weiden met her en der een oud dorpje. Het is een perfect gebied om rond te wandelen en de diverse landschappen te bewonderen. Het gebied bevat ook veel water. De deelnemers zullen diverse werkzaamheden oppakken zoals het vrijmaken van wandelpaden, snoeien, hooien en baggeren.
In 2017 zal het de 10e keer zijn dat SIW dit project organiseert met Staatsbosbeheer. Vandaar dat dit jaar een extra feestelijke editie zal plaatsvinden.

Data
12 t/m 26 augustus 2017
Deelnemers
20
Locatie
Oudemolen, provincie Drenthe
Soort werkzaamheden
Ondersteuning bij de taken van een boswachter
Partnerorganisatie
Staatsbosbeheer Drentsche Aa
Woonwerkgemeenschap Emmaus Haarzuilens

Emmaus Haarzuilens is een woonwerkgemeenschap voor voormalige daklozen en overige mensen die zich verbonden voelen met de Emmaus ideologie. Deze ideologie richt zich op het waardevol maken van gebruikte producten en het versterken van het zelfvertrouwen van mensen die het moeilijk hebben gehad. De deelnemers zullen samen leven en werken met de Emmaus bewoners en zullen gaan meewerken in de tweedehandswinkel. Samen met de bewoners organiseren ze ook een zomermarkt met een modeshow van tweedehands kleding.

Data
13 t/m 27 augustus 2017
Deelnemers
8
Locatie
Utrecht, provincie Utrecht
Soort werkzaamheden
Sorteer- en opknapwerkzaamheden in een tweedehandswinkel
Partnerorganisatie
Emmaus Haarzuilens
Staatsbosbeheer Noard-Fryslân - Twijzel
Het gebied biedt een gevarieerd landschap met ruwe moeras natuur. Er zijn veel kleine meren in dit deel van het land. De deelnemers verblijven en werken rondom het dorpje Twijzel, dat bekend staat om de cultuur-historische en bloeiende blauwe-graslandschappen en moerasbossen. De deelnemers zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van deze unieke flora en fauna. De werkzaamheden bestaan onder andere uit hooien en snoeien in de kwetsbaarste gebieden waar niet met machines gewerkt kan worden.
Data
19 augustus t/m 2 september 2017
Deelnemers
16
Locatie
Twijzel, provincie Fryslân
Soort werkzaamheden
Hooien, snoeien en onderhoudswerkzaamheden natuurgebied
Partnerorganisatie
Staatsbosheer Noard-Fryslân
KNHS Hippiade 2017 Ermelo

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) organiseert jaarlijks de Hippiade. Tijdens dit evenement zullen de beste van Nederland in hun klassen strijden om de nationale kampioenstitel. Onderdelen die aan bod komen zijn mennen, springen, endurance, voltige en dressuur en springen. De groep internationale vrijwilligers zal helpen bij het opzetten en afbreken van de verschillende rondes en ze zullen assisteren bij het hele evenement.

Data
4 t/m 19 september 2017
Deelnemers
12
Locatie
Ermelo, provincie Gelderland
Soort project
Handmatige op- en afbouw van de kampioenschapsonderdelen
Partnerorganisatie
KNHS

Wil jij graag projectbegeleider worden, maar heb je nog wat vragen? In de FAQ hieronder staan de meestgestelde vragen en de antwoorden.

Zijn al je vragen beantwoord, meld je dan snel aan via het formulier aan de rechterzijde voor één van de schaarse plekken als begeleider!

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie. Sinds 1953 zenden wij vrijwilligers naar projecten in meer dan 70 landen wereldwijd. Daarnaast organiseren we jaarlijks gemiddeld 10 internationale vrijwilligersprojecten in Nederland en ontvangen we meer dan 200 vrijwilligers uit het buitenland.
Of je begeleider wordt, wordt bepaald aan de hand van een kennismakingsgesprek waar je een uitnodiging voor ontvangt na het invullen van het aanmeldingsformulier. In dit gesprek hopen we er achter te komen wat je verwachtingen en kwaliteiten zijn en of deze verwachtingen en kwaliteiten aansluiten bij de functie van projectbegeleider. Om begeleider te worden heb je geen specifieke vooropleiding/werkervaring nodig. Lees minder onde tab "projectbegeleider".
Op het aanmeldformulier kun je aangeven naar wat voor soort project je voorkeur uitgaat. Wij proberen dan, mede aan de hand van een kennismakingsgesprek, het project en de co-begeleider te vinden die het beste bij je passen. Als je voorkeur hebt voor een specifiek project dan proberen we jou op dit project te plaatsen.

Nee, een project wordt altijd begeleid door twee begeleiders. We koppelen aan een medebegeleiders die jouw kwaliteiten aanvult. Bijvoorbeeld: mocht je met financiën geen held zijn, dan zullen we een co-begeleider zoeken die hier wel sterk in is. Het is ook mogelijk om je samen met een vriend of vriendin op te geven om samen een project te begeleiden. SIW zal kijken of jullie elkaar functioneel aanvullen.

Een project begeleiden kost jou geen geld. Alle kosten die je maakt op het project worden vergoed, inclusief reiskosten. Elk project heeft een beperkt activiteitenbudget, om leuke dingen te kunnen doen in de vrijetijd . Hiermee kun je kanoën of andere leuke dingen doen. Het budget is bijvoorbeeld niet bedoeld en toereikend om  naar de kroeg te gaan, dat betaal je uit eigen zak. Ook is er geen budget om vaak en ver met de vrijwilligers per trein te reizen. Als jullie dit van plan zijn betaal je deze tripjes, net als de vrijwilligers, zelf.

Voor het begeleiden van een internationaal vrijwilligersproject in Nederland heb je geen specifieke opleiding of werkervaring nodig. Wel verwachten we van de begeleiders een HBO/WO denkniveau en is het belangrijk dat je over een aantal vaardigheden beschikt. Het allerbelangrijkste is dat je gemotiveerd en enthousiast bent!

Vanaf 18 jaar mag je een project begeleiden.

Ja, dat zou kunnen. Dit hangt af van de eisen die jouw opleiding stelt en of dit aansluit bij wat SIW kan bieden. Bel ons om te samen te kijken wat de mogelijkheden zijn en stem dit goed af met je opleiding. Of je studiepunten krijgt hangt af van je opleiding. Als het project bijvoorbeeld voldoet aan je stageopdracht en het is door de opleiding goedgekeurd, dan is het mogelijk dat je er studiepunten voor krijgt. Bel ons om te samen te kijken wat de mogelijkheden zijn en stem dit goed af met je opleiding.

Je wordt voorbereid met een intensief trainingsweekend. Tijdens het trainingsweekend krijg je natuurlijk veel info over het reilen en zeilen van het begeleiden van een project en zal de trainersgroep van SIW een aantal trainingen en workshops geven. Met deze trainingen en workshops zul je (nog) beter voorbereid zijn op het begeleiden van een groep internationale vrijwilligers. Er zal bijvoorbeeld ingegaan worden op onderwerpen als: groepsprocessen/dynamiek, interculturele uitwisseling, leiderschap en conflicthantering. Maar ook: hoe kook je voor een grote groep? Hoe ga je om met de projectfinanciën? Daarnaast is er natuurlijk volop mogelijkheid om de andere begeleiders en andere (vrijwillige) medewerkers van SIW te leren kennen. Het weekend is gratis.

Het begeleiden van een groep internationale vrijwilligers is niet zomaar iets. Het vergt organisatievermogen, doorzettingsvermogen, een flinke dosis enthousiasme en motivatie. Echter, je krijgt er ook een heleboel voor terug en je kunt er een heleboel uit halen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dat gaat nog beter wanneer je goed voorbereid bent en trainingen en workshops dragen daar  aan bij. Wij willen graag dat al onze begeleiders goed voorbereid zijn op het begeleiden van een project,  zodat het voor alle betrokkenen een succes wordt. Zo zal iedereen er na afloop met een goed gevoel op terugkijken: de vrijwilligers, de partnerorganisatie, SIW en vooral jijzelf!

Gedurende de twee weken dat het project loopt zul je fulltime op het project aanwezig zijn, maar het begeleiden van een project vergt ook voorbereiding en nazorg (evaluatie). Daarnaast zijn er ook nog leuke bijkomstigheden waar je uiteraard altijd aan mee kunt doen (maar die niet verplicht zijn). Hier volgt een kort overzicht van alle activiteiten voor, tijdens en na een project:

 • Kennismakingsgesprek (SIW kantoor Utrecht): ongeveer 1 uur
 • Begeleidersweekend (verplicht): 2 dagen
 • Kennismakingsgesprek met de medewerkers van de partnerorganisatie/projectbezoek: 1 middag
 • Het schrijven van een welkomstbrief en onderzoeken welke recreatie mogelijkheden er zijn in de buurt van het project
 • Evaluatiemomenten (SIW, partnerorganisatie): 1 middag
 • Optionele Trainingen in het buitenland
 • Optionele borrels

Je kunt tijdens het project altijd contact opnemen met je mentor als er iets niet goed gaat. Tijdens het trainingsweekend zal je ook informatie krijgen over en getraind worden in wat je moet doen als er iets mis gaat tijdens een project.

Er zijn verschillende mogelijkheden om vrijwilliger te worden bij SIW. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij de Nederlandse Projecten Groep, dan help je onder andere bij het organiseren van de projecten voor komend seizoen! Daarnaast kun je bij SIW in verschillende landengroepen actief worden, waarbij je anderen adviseert over vrijwilligerswerk in het buitenland. Ook op het gebied van publiciteit, communicatie en trainingen zijn er mogelijkheden. Kijk hier voor actuele vacatures. Natuurlijk kun je via SIW ook deelnemen aan vrijwilligersprojecten wereldwijd.

Projectbegeleider

Wil jij komende zomer als begeleider van één van onze projecten een onvergetelijke tijd beleven?
Laat dan je gegevens bij ons achter via onderstaand formulier:

Voornaam

Achternaam

Emailadres

Telefoonnummer